Засудженого в Білорусі українця Ференця катували – адвокат

Дата: 27 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Засудженого в Білорусі до трьох років в’язниці за “порушення порядку” та “осквернення будівель” протестними графіті українця Михайла Ференця катували. 

Про це Громадському радіо повідомив його адвокат Стас Шишок.

Михайло Ференець. Фото: Офіс Омбудсмана

32-річного Михайла Ференця білоруські силовики затримали ще у вересні минулого року. У протоколах допитів, які зачитували на суді, було зазначено, що його вмовили підписати зізнання, обіцяючи відправити на батьківщину. За словами Шишока, до Михайла застосовували силу:

“Катували, вдарили головою об стіл, аби він підписав якісь зізнання. Тоді пообіцяли, що депортують. Урешті-решт його роблять підозрюваним у кримінальній справі, притому не випускають із СІЗО. Там сидять 15 діб або три доби, а Михайло просидів сім місяців в абсолютно нелюдських умовах. І найтрагічніше те, що цей термін йому навіть не врахували у вирок”.

За словами самого Михайла, взимку в СІЗО, де його утримували, було так холодно, що заснути вдавалося лише в куртці та теплих шкарпетках.

“Михайло казав, що люди ганчіркою миють туалет, а потім цією ж ганчіркою миють стіл. До “політичних” рідко доходять листи. Такі умови в засуджених за політичними статтями”, – мовить Шишок.

Від моменту затримання українець вимагав допустити до нього консула, однак цього не відбулось.

Уже після вироку в справі Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликала посла України в Білорусі Ігоря Казима звернути увагу на цю історію. Той поки відмовляється коментувати справу, щоб не нашкодити чоловіку. 

“У Білорусі ситуація така, що, скоріше за все, це не посол не хоче відвідати політв’язня, проти цього виступають його родичі. Люди дійсно дуже бояться того, що такі дії можуть повпливати на фінал справи. Попри всю жорсткість системи білоруська влада теж боїться, коли привертають увагу до того, що вони роблять. І чим більше привертати увагу до Михайла, тим вище шанси, що його відпустять, можуть амністувати чи помилувати”, – пояснює адвокат. 

Через сім місяців після затримання Ференця МВС Білорусі опублікувало відео, на якому той закликає народ Білорусі “заспокоїти свої хвилювання, перейти в мирне русло, почати нормальний діалог і перестати збурювати країну”. На суді українець відмовився від давання свідчень та не визнав провини. 

Ференець планує подавати апеляцію. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter