У Білорусі налічили понад 700 політв’язнів

Дата: 29 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

У Білорусі жертвами політично вмотивованих переслідувань стали 702 людини.

Список політв’язнів опублікували на сайті правозахисного центру “Вясна”.

Портрети частини людей, яких незаконно позбавили волі в Білорусі за політичними мотивами. Фото: “Настоящее время”

Більшість людей зі списку, як зазначають укладачі, потрапила під політично мотивоване кримінальне переслідування у зв’язку подіями, які розгорнулися під час і після кампанії з виборів президента Білорусі у 2020 році. Політв’язнями білоруські правозахисники вважають людей, яких: 

  • позбавили волі лише з огляду на політичні, релігійні або інші переконання, а також у зв’язку з ненасильницьким здійсненням свободи думки, совісті та релігії, свободи вираження поглядів та інформації, свободи мирних зібрань та асоціацій, інших прав і свобод;
  • позбавили волі лише через ненасильницьку діяльність, спрямовану на захист прав людини та основних свобод;
  • позбавили волі лише через стать, расу, колір шкіри, мову, релігію, національність, етнічне, соціальне або родове походження, народження, громадянство, сексуальну орієнтацію та гендерну ідентичність, майновий стан або через в’язок зі спільнотами, об’єднаними такими ознаками.

“Блогери, бізнесмени, активісти штабів кандидатів у президенти, учасники акцій протесту перебувають у місцях несвободи, далеко від своїх рідних і близьких через те, що не побоялися скористатися своїми правами – правом на участь у мирних зібраннях, на висловлення своєї думки та на участь у політичному житті країни”, – наголошують правозахисники. 

Серед списку політв’язнів є й українець Михайло Ференець. Він родом з Донецька, однак від 2012 року проживав у Білорусі. Його затримали у вересні минулого року та звинуватили в участі в трьох протестних маршах та в організації за допомогою адміністрування телеграм-каналу “Сміливі люди” нанесення протестних написів і зображень, вивішування БЧБ-стрічок у дворах Фрунзенського району Мінська.

Від моменту затримання Ференець вимагав допустити до нього українського консула, однак цього білоруські силовики не зробили. Натомість, обіцяючи відправити на батьківщину, умовили підписати зізнання. Нещодавно стало відомо, що українця катували в ув’язненні та тримали в нелюдських умовах. 

Нагадаємо, що сьогодні вирок у Білорусі можна отримати, наприклад, за штори в кольорі біло-червоно-білого прапора, катання на лижах або коментар про силовиків у мережі. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter