У Білорусі на концерті затримали майже 70 людей, яких назвали “активістами деструктивних телеграм-каналів”

Дата: 15 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

У Білорусі силовики затримали 68 осіб на базі відпочинку “Вогник” біля міста Смолевичі, де відбувався музичний концерт. Слухачів звинуватили в участі в нелегальній акції та назвали активістами “деструктивних телеграм-каналів”.

Про це повідомляє TUT.by.

Гурт “Разбітае сэрца пацана”, який виступав на концерті. Фото: Катерина Москальова

Інцидент трапився 13 лютого. Білоруська міліція повідомила, що під час концерту люди нібито використовували червоно-біло-червоний прапор, який став символом протестів, що не закінчуються в країні із серпня минулого року. 

За даними правозахисників, які складають списки затриманих, до відділків відвозили цілими сім’ями. Цю інформацію підтвердили й співрозмовники журналістів TUT.by.

“Мою родину затримали – батька, маму і брата. Брат зателефонував мені близько дев’ятої ранку і сказав, що їх везуть до Жодіна. Анонс (концерту. – Ред.), найімовірніше, був у невеликих групах і чатах. Казали, що на цей концерт збиралися їхати люди з Мінська, Слободи (Курган Слави), Жодіна”, – розповів виданню чоловік на ім’я Вітовт. 

За офіційною інформацією МВС Білорусі, на затриманих під час концерту дорослих склали протоколи за порушення порядку організації або проведення масових заходів, а щодо батьків затриманих підлітків проводять перевірки за фактом невиконання ними обов’язків з виховання дітей. 

У вихідні в Білорусі не відбувалося масових акції протесту, однак силовики продовжували затримувати мирних громадян. Так, 14 лютого в місті Молодечне міліція затримала 19 осіб, які каталися на лижах. Їх звинуватили в участі в несанкціонованій акції також через червоно-біло-червоний прапор та іншу “протестну символіку”.

Нагадаємо, що з початку протестів, за даними правозахисників, від репресій у Білорусі постраждали близько 30 тисяч людей. Також щонайменше шестеро учасників акцій зникли безвісти. 

Наприкінці минулого року білоруське МВС повідомило, що створило базу з даними громадян, які виходять на акції проти режиму Лукашенка.

Фотографія обкладинки: TUT.by

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter