Стать, вік та хобі: білоруські силовики стверджують, що створили базу з даними протестувальників

Дата: 21 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Після початку масових акцій протесту в Білорусі місцеве МВС створило базу з даними громадян, які виходять на акції протесту проти режиму самопроголошеного президента країни Олександра Лукашенка. 

Про це повідомили в ефірі білоруського телеканалу “Білорусь 1”.

Масові акції протесту в Білорусі почалися 9 серпня, коли закрилися виборчі дільниці. Спочатку білоруси вимагали чесного підрахунку голосів, однак після того, як влада країни почала жорстко розганяти протестувальників та катувати їх в ізоляторах, люди висунули вимоги відставки Лукашенка та припинення насильства. 

Як повідомили представники білоруських силових органів, до бази вносили та продовжують вносити дані людей, яких затримували на акціях або ж яких змогли ідентифікувати на фото чи відео. За словами силовиків, наразі їм доступні відомості про стать, вік, регіон проживання, місце роботи або навчання протестувальників, а також про їхні захоплення.

Перший заступник голови МВС Білорусі Юрій Назаренко розповів, що створити базу доручив особисто самопроголошений президент країни Олександр Лукашенко.

Нагадаємо, що з початку масових протестів білоруська влада активно формує через підконтрольні медіа негативний образ протестувальників, називаючи їх, зокрема, п’яницями, та в такий спосіб нібито виправдовуючи насильство щодо громадян. У вересні МВС навіть оприлюднило записи телефонних дзвінків нібито “простих законослухняних громадян”, які скаржилися на протестувальників та закликали ОМОН розстрілювати мітингарів. 

За даними правозахисників, від репресій у Білорусі вже постраждали близько 30 тисяч людей. Також щонайменше шестеро учасників протестних акцій, за даними ООН, зникли безвісти.

Фотографія обкладинки: Express Computer 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter