ООН: Під час протестів у Білорусі безвісти зникли шестеро людей

Дата: 02 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Щонайменше шестеро учасників протестних акцій у Білорусі зникли безвісти.

Про це повідомили в Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини. 

В ООН заявили, що жодні обставини, чи то внутрішньополітична нестабільність, чи будь-яка інша надзвичайна ситуація, не можуть використовуватися для практикування чи виправдання насильницьких зникнень.

“Влада Білорусі повинна негайно припинити всі порушення прав людини та боротися з безкарністю”, – закликали в організації. 

З початку протестів у Білорусі експерти ООН також налічили щонайменше 450 випадків катувань та жорсткого поводження з боку силовиків щодо мирних демонстрантів і отримали інформацію про насильство над жінками та дітьми, включно із сексуальним насильством і зґвалтуванням гумовими кийками.

ООН закликала білоруську владу негайно звільнити всіх затриманих людей та покарати силовиків, які знущалися з мирних протестувальників. 

Нагадаємо, що затримання під час акцій протесту, які почались у Білорусі 9 серпня, не припиняються й досі. Тільки за перші п’ять днів демонстрацій було відомо про близько 7 тис. затриманих. ZMINA докладно розповідала про те, у яких умовах тримали людей, зокрема, в ізоляторі на вулиці Окрестіна в Мінську.

Після звільнення білоруси почали повідомляти про наслідки жорстокості силовиків, зокрема житель Мінська розповів, як заразився коронавірусом в ізоляторі, адже його разом з іншими людьми тримали без дотримання карантинних вимог та катували. Інший мінчанин передав журналістам відео, яке він записав під час жорсткого затримання. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter