“На підлогу, тварино”: затриманий білорус зняв на відео знущання силовиків

Дата: 27 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Житель Мінська передав журналістам відео, яке він записав під час жорсткого затримання білоруськими силовиками. 

Про це повідомляє TUT.by.

10 серпня, на другий день протестів, що не закінчилися в країні досі, 48-річний мінчанин Денис Германов вийшов на акцію на проспекті Переможців. До кишені своєї куртки він пристебнув камеру, яку, як він підозрює, просто не помітили під час затримання омонівці. Коли чоловіка разом з іншими затриманими доставили до ізолятора на Окрестіна, то він відстібнув пристрій і поклав у шкарпетку. 

“Потім нам сказали дістати шнурки з взуття, скласти речі в пакет. Була напівтемрява, і тоді я зубами вирвав батарейку, склав у пакет запальничку, сигарети, ключі, камеру. Коли через чотири дні мене звільнили, прийшов забирати речі в ізолятор, а там камера”, – розповів потерпілий. 

Після ізолятора чоловік звернувся в лікарню, де в нього діагностували “підшкірну гематому задньо-медіальної поверхні правого стегна та передньої поверхні лівого стегна”. Тепер він має намір звертатися до Слідчого комітету із заявою, адже хоче притягнути до відповідальності силовиків, які його побили, та оскаржити рішення суду, яким його визнали винним за участь у мирному зібранні. 

Нагадаємо, що всього за перші п’ять днів протестів у Білорусі, які не вщухають і досі, силовики затримали близько 7 тис. осіб, зокрема іноземців. Згодом із СІЗО почали випускати затриманих, які розповідали про нелюдське поводження в місцях несвободи, побиття, погрози зґвалтуванням тощо. ZMINA докладно розповідала про те, у яких умовах тримали людей. 

Раніше житель Мінська, якого затримали під час розгону акцій протесту, розповів, як заразився коронавірусом в ізоляторі, де його разом з іншими людьми тримали без дотримання карантинних вимог та катували. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter