Білоруса арештували на 15 діб за прапор Канади та національний герб Білорусі у вікні

Дата: 23 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Жителя Мінська на ім’я Сергій заарештували на 15 діб за непокору міліції. Силовики тиснули на мінчанина через прапор Канади і герб “Погоня”, які він вивісив у вікні своєї квартири. 

Про це повідомляє “Єврорадіо”. 

Сергій та Олеся – молода сімейна пара, яка живе в Центральному районі Мінська. У серпні вони вивісили у вікні своєї квартири біло-червоно-білий прапор, який став символом протестів проти режиму Олександра Лукашенка. Він провисів у вікні до грудня, відколи влада почала переслідувати білорусів, які вивішували прапор, як порушників на мітингу. 

Саме тоді на вікні Сергія та Олесі з’явився прапор Канади й герб “Погоня” – державний символ Білоруської народної республіки 1918 року та перших років незалежної Білорусі. Герб перестав бути офіційним після ініційованого Лукашенком референдуму, за результатами якого державним гербом став частково змінений герб Білоруської РСР.

“Дільничний вимагав пояснювальну на тему, чому у нас висять на вікні канадський прапор і “Погоня”. Чоловік пояснив це тим, що в січні відбувався молодіжний чемпіонат світу з хокею і він вболіває за збірну Канади, тому і вивісив канадський прапор. А “Погоня” – це для декорування вікна”, – розповідала Олеся журналістам.

Мінчанин Сергій став не першим, кого покарали в країні за демонстрацію “забороненої символіки”. Раніше в країні чоловіка зобов’язали сплатити близько 335 доларів за біло-червоно-білі жалюзі

Через кілька днів силовики знову прийшли до них додому. Спочатку парі зателефонувала поліція та запитала, чи буде чоловік удома. Коли невідомі задзвонили у двері та їм не відкрили, то прийшов дільничний. З його допомогою силовики й потрапили у квартиру та заарештували Сергія на 15 діб нібито за непокору законним вимогам співробітника міліції. 

Родина чоловіка вважає справу проти нього сфабрикованою, адже навіть у протоколі силовиків вказано, що Сергій добровільно сів у машину, однак біля райвідділку нібито відмовився виходити з неї, “опирався ногами й хапався за їхню форму”.

Мінчанин Сергій став не першим, кого покарали в країні за демонстрацію “забороненої символіки”. У січні поточного року білоруський суд оштрафував чоловіка на ім’я Сергій Мельянцев. Білорус має сплатити 870 білоруських рублів, або близько 335 доларів, за біло-червоно-білі жалюзі. Силовик, який склав протокол, назвав вивішення жалюзі одиничним пікетом.

Ще раніше в місті Жодіно оштрафували на 540 білоруських рублів 75-річну Іраїду Мисько. Доказом у суді стало фото, на якому жінка тримала біло-червоно-білу пастилу в руках. Обвинувачення наполягало, що, тримаючи зефір, жінка протестувала. 

Нагадаємо, що з 9 серпня минулого року в Білорусі не закінчуються акції протесту невдоволених фальсифікаціями на виборах президента. Перегони, за офіційними даними, виграв Олександр Лукашенко, однак результати незалежних підрахунків вказують на перемогу кандидатки від опозиції Світлани Тихановської

За даними ООН, наразі щонайменше шестеро учасників протестних акцій зникли безвісти. Також відомо про загиблих. Ще тисячі білорусів отримали штрафи та адміністративні арешти за участь у мітингах. 

За підрахунками правозахисників, наразі в Білорусі налічується 285 політв’язнів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter