Білоруські правозахисники визнали ще шістьох осіб політв’язнями в країні

Дата: 15 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Ще шістьох білорусів визнано політичними в’язнями в країні. Всього ж, за даними правозахисників, станом на 15 березня в Білорусі налічується 285 політв’язнів.

Про це повідомляє правозахисний центр “Весна”.

Ми оцінюємо переслідування Кіри Бояренко, Ольги Глушень, Валерія Мельничука, Івана Дацишина, Дениса Хозея (неповнолітній), Сергія Гацкевича (неповнолітній), які були позбавлені волі й звинувачені за ч. 2 ст. 293 КК (“Масові заворушення”) і за ч. 1 ст. 342 КК (“Групові дії, що грубо порушують громадський порядок”), як політично мотивоване переслідування у зв’язку з реалізацією ними свободи мирних зібрань та висловлення своєї думки щодо оголошених результатів виборів президента Республіки Білорусь і визнаємо їх політичними в’язнями”, – йдеться в заяві на сайті організації.

Також правозахисники вимагають негайно звільнити всіх політичних в’язнів та громадян, затриманих у зв’язку з реалізацією свободи мирних зібрань у поствиборчий період, і зупинити політичні репресії щодо громадян країни.

Збори громадян мали мирний характер і не становили загрози ні національній, ні громадській безпеці. Попри це демонстранти були атаковані спецпідрозділами МВС з непропорційним застосуванням фізичної сили, спецзасобів і зброї. Вперше в історії Білорусі стосовно мирних демонстрантів були застосовані гумові кулі та водомети. Особливо велика кількість пошкоджень була отримана від використання шумових гранат“, – заявили правозахисники.

Нагадаємо, що з 9 серпня в Білорусі не закінчуються акції протесту невдоволених фальсифікаціями на виборах президента. Перегони, за офіційними даними, виграв Олександр Лукашенко, однак результати незалежних підрахунків вказують на перемогу кандидатки від опозиції Світлани Тихановської

За даними ООН, наразі щонайменше шестеро учасників протестних акцій зникли безвісти. Також відомо про загиблих. Ще тисячі білорусів отримали штрафи та адміністративні арешти за участь у мітингах. 

Фотографія обкладинки: TUT.by

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter