Білоруса відправили на півтора року до колонії за образу силовика в мережі

Дата: 18 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Городоцький районний суд у Білорусі відправив на півтора року до колонії місцевого жителя за те, що він написав образу на адресу міліціонера в мережі. 

Про це повідомили в правозахисному центрі “Весна”.

Фото: vk.com

33-річного Миколу Чернявського затримали вперше в жовтні на 72 години, а вдруге – у листопаді, і вже місяць чоловік перебуває в СІЗО. Раніше Чернявський працював військовим, а останні кілька років працював неофіційно і жив з матір’ю та бабусею.

За версією білоруських силовиків, 22 серпня він залишив коментар в одному з телеграм-каналів, у якому образив співробітника міліції та погрожував опублікувати його особисті дані. Мати засудженого відкинула всі звинувачення на адресу сина і розповіла, що образою слідство вважає вислів “виродок у погонах”.

На засіданні Чернявський вибачився за свої слова, і ображений силовик сказав, що вибачає його як людина, однак не може зробити цього як міліціонер. Білорус визнав свою провину і покаявся, а в останньому слові попросив не саджати його до в’язниці. Незважаючи на це, судді відправили чоловіка до колонії та зобов’язали виплатити міліціонеру 500 білоруських рублів моральної компенсації. 

Правозахисники повідомили, що задля оплати адвокатів для сина мати продала всі золоті прикраси.

Нагадаємо, що у вересні суд білоруського міста Молодечне засудив до трьох років колонії загального режиму двох чоловіків, які під час акції протесту намагалися відбити в омонівців мітингувальника. Павла Пєскова та Владислава Євстегнєєва також визнали винними в насильницькому опорі співробітникам мінського ОМОНу та пошкодженні їхнього форменого одягу.

Згодом до колонії за зірвану з омонівця балаклаву відправили й громадянку Швейцарії Наталю Херше.

З початку протестів, що не закінчуються в Білорусі із серпня, за даними правозахисників, від репресій постраждали близько 30 тисяч людей. Лише за перші декілька днів масових акцій тисячі білорусів опинилися в ізоляторах, де з них знущалися та катували. За даними ООН, наразі щонайменше шестеро учасників протестних акцій зникли безвісти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter