Громадянку Швейцарії відправили на два з половиною роки до білоруської колонії за зірвану з омонівця балаклаву

Дата: 08 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Суд Совєтського району Мінська відправив на два з половиною роки до колонії громадянку Швейцарії  Наталю Херше за те, що вона зірвала балаклаву з омонівця.

Про це повідомляє TUT.by.

Проти жінки, яка 13 років живе у Швейцарії, позивався співробітник ОМОНу, який перешкоджав проведенню жіночого маршу 19 вересня. Згідно з матеріалами справи, Херше під час затримання не підкорилася вимозі працівників міліції пройти в автотранспорт і намагалася втекти.

Коли її дії припинив співробітник ОМОНу, то жінка нібито навмисне виривалась і опиралася, схопила силовика за обличчя і подряпала, стягнула балаклаву, у такий спосіб “зіпсувавши формене обмундирування” і “завдавши тілесних травм”.

“Я живу в європейській демократичній країні, де демократичні принципи й свободи є необхідною умовою правління на всіх рівнях і паралелях влади. Де право свободи слова та мирних зібрань визначені конституцією і гарантуються державою. Де поліцейські не ховають облич перед мирними демонстрантами. Саме такою я бачу мою батьківщину – Білорусь майбутнього, вільну Білорусь”, – сказала Херше.

Жінка не визнала своєї провини. Окрім покарання суд також постановив, щоб Херше виплатила тисячу білоруських рублів компенсації омонівцю, а біло-червоно-білий прапор, вилучений у протестувальниці, наказали знищити. 

Зі свого боку посол Швейцарії в Білорусі Клод Альтерматт уже повідомив, що в межах консульського захисту і далі надаватиме підтримку жінці, наскільки це можливо. Захищатимуть її й надалі як громадянку Швейцарії, якою вона є.

“Ми шкодуємо про це рішення суду”, – сказав посол.

Нагадаємо, що у вересні суд білоруського міста Молодечне засудив до трьох років колонії загального режиму двох чоловіків, які під час акції протесту намагалися відбити в омонівців мітингувальника. Павла Пєскова та Владислава Євстегнєєва також визнали винними в насильницькому опорі співробітникам мінського ОМОНу та пошкодженні їхнього форменого одягу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter