Кількість загиблих під час атаки ХАМАСу ізраїльтян перевищила 600 осіб

Дата: 08 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Понад 600 ізраїльтян загинули в результаті нападу бойовиків  палестинського радикального руху ХАМАС на Ізраїль.

Про це пише EURONEWS, наголосивши на тому, що ці цифри не остаточні.

Сліди ракет, запущених із Сектора Газа в бік Ізраїлю, видно з міста Сдерот, південний Ізраїль, 8 жовтня 2023 року. Джерело: REUTERS/Ronen Zvulun

За попередніми офіційними даними, кількість загиблих унаслідок атаки на Ізраїль складала щонайменше 300 людей. Водночас кількість поранених медики оцінювали у 1864 людей, з яких понад три сотні перебували у важкому стані.

Водночас ХАМАС стверджував, що в Секторі Гази внаслідок ізраїльських ударів загинули 256 палестинців і ще 1788 – були поранені.

Нагадаємо, 7 жовтня близько 6:30 ранку бойовики руху ХАМАС, яке контролює Сектор Гази, оголосили про початок операції “Потоп Аль-Акса” проти Ізраїлю. Вони здійснили масований ракетний удар по території Ізраїлю і перейшли кордон в Секторі Гази, бойовики проникли на територію Ізраїлю в низці різних місць.

Армія Ізраїлю у відповідь оголосила про початок контртерористичної операції “Залізні мечі” у Секторі Гази. Станом на вечір цієї ж дати, 7 жовтня, ізраїльські військові відновили контроль над більшістю прикордонних громад із Сектором Гази, куди проникли бойовики.

Пізніше цього ж дня прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив про завершення першого етапу операції “Залізні мечі”, що стала відповіддю на атаку ХАМАСу. За словами очільника уряду, армія оборони Ізраїлю знищила більшу частину сил бойовиків, які вторглися на територію єврейської держави.

Однак, попри значні успіхи армії оборони Ізраїлю – ЦАХАЛу, він заявив, що країна вступає у тривалу та важку війну. Зокрема, ізраїльська армія б’є по Газі у відповідь на атаки й заявляє, що вбила “сотні палестинських терористів” під час ударів.

За даними Times of Israel, ізраїльські війська повернули під контроль поліційну станцію в південному місті Сдерот, захоплену ХАМАСом у перші години проникнення. Ізраїльські сили досі обшукують громади на півдні країни, щоб виявити палестинських бойовиків.

Крім того, армія оборони Ізраїлю вночі завдала артилерійських ударів по Лівану після того, як у напрямку ізраїльської території звідти випустили мінометні снаряди.

Ізраїльська винищувальна авіація також завдала ударів по мечетях у Секторі Гази – бойовики ХАМАСу використовували релігійні обʼєкти у військових цілях. ЦАХАЛ також заявив про знищення штаб-квартири розвідки ХАМАСу, військової та авіаційної бази, а також банків, які фінансують терористів.

Посольство Ізраїлю в США заявило, що бойовики ХАМАСу викрали 100 ізраїльтян, цивільних і військових. Влада Ізраїлю звернулася до Єгипту з проханням виступити посередником у звільненні ізраїльтян, захоплених палестинськими бойовиками.

Рада Безпеки ООН має намір провести екстрені закриті консультації щодо ескалації в Ізраїлі. Зустріч, яку вперше скликала Мальта, відбудеться ввечері 8 жовтня у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку.

Водночас світові медіа обговорюють критичний провал ізраїльської розвідки, яка пропустила підготовку до вторгнення безпрецедентних масштабів.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що внаслідок атаки бойовиків ХАМАСу на Ізраїль загинули щонайменше дві громадянки України. Дипломати вживають заходів для того, щоб організувати репатріацію тіл загиблих.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter