Карантин планують продовжити до листопада

Дата: 25 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів України пропонує продовжити дію карантинних обмежень, запроваджених через пандемію коронавірусу, до 1 листопада. 

Про це повідомили в Офісі президента.

Під час наради в ОП очільник уряду Денис Шмигаль нагадав, що лише за минулу добу в Україні зафіксували понад 1,6 тис. нових хворих на коронавірус, а найбільш постраждалими на сьогодні областями вважаються Чернівецька, Івано-Франківська, Харківська й Тернопільська. Зі свого боку президент Володимир Зеленський підтримав пропозицію урядовців, зокрема щодо заборони роботи нічних клубів та проведення концертів.

“Але карантин має залишатися адаптивним та необтяжливим для підприємців. Малий і середній бізнес повинен мати можливість правильно організувати роботу в нових умовах”, – наголосив він. 

Український уряд також розробляє регламент 30-денної заборони на в’їзд до України іноземців з країн, що потрапляють у “червону зону” епідемії. Однак, як наголосили в Офісі президента, ця заборона не стосуватиметься водіїв транзитного транспорту та представників гуманітарних місій.

Водночас Зеленський зазначив, що для громадян сусідньої Білорусі варто передбачити пом’якшені умови в’їзду до України.

“Як ми можемо заборонити в’їзд білорусам, особливо з огляду на вкрай напружену внутрішньополітичну ситуацію в них? Думаю, що треба розумно прописати полегшені умови в’їзду білорусів до нас. Це дуже делікатна тема: треба враховувати все”, – заявив президент. 

Нагадаємо, що за час дії карантину українські правоохоронці встигли виписати штрафів на 5 млн грн. За даними правозахисників, найбільше протоколів поліцейські склали на Дніпропетровщині, Харківщині та в Києві. Менш активними були їхні колеги з Миколаївської, Закарпатської та Хмельницької областей.

Водночас нещодавно уряд закликали оголосити так звану адміністративну амністію, у межах якої звільнити українців від сплати штрафів, накладених судами за порушення правил карантину.

На початку липня Конституційний Суд почав розглядати питання законності карантину. До цього обмеження, запроваджені владою через коронавірус, уже визнали неконституційними в Боснії, Чехії та Румунії

Фотографія обкладинки: TOMOHIRO OHSUMI / GETTY IMAGES

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter