Надзвичайний стан у Румунії визнали незаконним

Дата: 07 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Конституційний суд Румунії визнав указ президента Клауса Йоганніса про запровадження в країні надзвичайного стану неконституційним і таким, що виходить за межі правових повноважень глави держави.

Про це повідомляє видання Digi24.

Президент Румунії Клаус Йоганніс

Указ про введення в країні надзвичайного стану президент Клаус Йоганніс підписав 16 березня. Конституція Румунії дозволяє президенту запровадити надзвичайний стан, але його рішення має протягом п’яти днів схвалити парламент. У такий спосіб парламент визначає правові межі надзвичайного стану, а президент отримує повноваження запроваджувати його та контролювати.

Однак, як постановили в Конституційному суді, указ не пройшов належного парламентського контролю, а деякі пункти документа, зокрема про прямі закупівлі товарів держорганами, усунення з посад деяких держслужбовців, зупинення всіх цивільних та кримінальних справ, узагалі виходять за межі чинного законодавства про надзвичайний стан. Незаконними назвав суд і накладання штрафів за порушення карантину, яких з початку введення обмежень поліція виписала на загальну суму понад 120 мільйонів євро. 

На рішення суду вже відреагував прем’єр-міністр Румунії Людовик Орбан, який назвав його політичним. Він розкритикував склад суду та заявив, що судді працюють на боці тих, хто порушує закон.

“Ми, безумовно, знайдемо конституційні та законодавчі рішення. Це рішення суду є запрошенням громадян не дотримуватися законів, це підбурювання до анархії та неправильної поведінки щодо своїх товаришів та суспільства”, – заявив він.

Vizita premierului Ludovic Orban la Academia Tehnică Militară ”Ferdinand I” împreună cu ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă#LudovicOrban #NicolaeCiucă #AcademiaTehnicăMilitară

Опубліковано Guvernul României Середа, 6 травня 2020 р.

Нагадаємо, що нещодавно обмеження, запроваджені владою через коронавірус, визнали неконституційними в Боснії та Чехії. 

Як відомо, задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні Кабінет Міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації та карантин у всій країні до 24 квітня. Однак, як стверджують експерти, не всі рішення уряду відповідають Конституції, а деякі запропоновані урядом дії щодо посилення карантину, за їхніми словами, неможливо виконати. Український уряд посилив карантин по всій країні із 6 квітня, а згодом продовжив його до 22 травня, однак з пом’якшеннями. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter