Чеський суд визнав, що влада запровадила карантин у країні з порушеннями

Дата: 27 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

У Чехії суд ухвалив, що уряд незаконно обмежив свободу пересування громадян і закрив торговельні точки.

Про це повідомляє BBC.

Уряд Чехії заборонив громадянам пересуватися країною і збиратися більш ніж по двоє, а також закрив магазини за допомогою указу міністра охорони здоров’я. Однак судді постановили, що робити це влада мала за законом про надзвичайну ситуацію. 

Урядовці не збираються оскаржувати рішення суду, а натомість того ж дня, коли було оголошено рішення, повідомили про плани пришвидшеного виходу з карантину. З 24 квітня скасовано заборону на виїзд громадян Чехії за кордон, з 27 квітня відкриються магазини площею до 2500 кв. м, а також тренажерні зали, зоопарки та ботанічні сади, з 11 травня – інші магазини й торговельні центри, з 25 травня – ресторани, готелі, театри тощо.

Нагадаємо, що нещодавно Конституційний суд Боснії визнав деякі обмеження, запроваджені владою через коронавірус, неконституційними й такими, що порушують права людини.

Як відомо, задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні Кабінет Міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації та карантин у всій країні до 24 квітня. Однак, як стверджують експерти, не всі рішення уряду відповідають Конституції, а деякі запропоновані урядом дії щодо посилення карантину, за їхніми словами, неможливо виконати. Український уряд посилив карантин по всій країні із 6 квітня, а згодом продовжив його до 11 травня.

Однак у влади вже є план пом’якшення карантину.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter