Карантин у Боснії визнали неконституційним

Дата: 23 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Конституційний суд Боснії визнав деякі обмеження, запроваджені владою через коронавірус, неконституційними і такими, що порушують права людини.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

Влада Боснії і Герцеговини ввела обмеження для своїх громадян через коронавірусну пандемію ще в березні. Зокрема, у країні запровадили заборону на пересування особам віком до 18 років і старшим за 65 років. Конституційний суд дійшов висновку, що такими діями влада порушила право на свободу пересування, гарантоване головним законом Боснії і Герцеговини, а також права людей, гарантовані їм Європейською конвенцією з прав людини. 

Суд зобов’язав уряд Боснії і Герцеговини та Головне управління цивільного захисту вжити заходів відповідно до свого рішення протягом п’яти днів після його отримання, щоб вони відповідали конституції і Європейській конвенції з прав людини. Нові заходи, запроваджені на заміну чинним обмеженням, мають бути спрямовані на зниження прямих соціальних контактів, йдеться в заяві суду.

Начальник Управління цивільного захисту Фахрудін Солак заявив, що орган поважатиме постанову суду, рішення якого є остаточними та обов’язковими.

Нагадаємо, що задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні Кабінет Міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації та карантин у всій країні до 24 квітня. Однак, як стверджують експерти, не всі рішення уряду відповідають Конституції, а деякі запропоновані урядом дії щодо посилення карантину, за їхніми словами, неможливо виконати. Український уряд посилив карантин по всій країні із 6 квітня, а згодом продовжив його до 11 травня. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter