Поліція направила в суди майже 15 тисяч протоколів за порушення карантину

Дата: 20 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Станом на кінець червня українські суди отримали 14 598 протоколів, складених за статтею “Порушення правил щодо карантину людей”.

Про це йдеться в дослідженні громадської організації “Асоціація українських моніторів дотримання прав людини”.

Активно поліція штрафувала людей за порушення карантину наприкінці березня та у квітні, коли уряд тільки запровадив обмеження та покарання за їхнє недотримання. Надалі, як розповіли дослідники, кількість протоколів щомісяця зменшувалася, хоча темпи поширення захворюваності на коронавірус у країні зростали.

За даними моніторингу, найбільше протоколів поліцейські склали на Дніпропетровщині (2555), Харківщині (1704) та в Києві (1590). Менш активними були правоохоронці Миколаївської (106), Закарпатської (147) та Хмельницької (174) областей.

Автори звіту критикують як саму статтю “Порушення правил щодо карантину людей”, так і практику її застосування. На їхню думку, про масштаби порушення поліцією прав громадян наочно свідчить судова статистика, адже, розглядаючи “карантинні” протоколи, судді зазвичай ухвалювали рішення на користь “порушників”.    

Станом на 30.06.2020 суди розглянули 6689 адміністративних справ за статтею 44-3 КУпАП, з яких лише 720 (або 10,8% від загальної кількості розглянутих) стали підставою для накладення адміністративного стягнення”, – йдеться у звіті.

Найчастіше судді ставали на бік громадян у Запорізькій області, де лише 5,2% протоколів призвели до штрафів. Слідом за ними йдуть Луганська та Волинська області (6,1% та 6,3% відповідно).

Нагадаємо, що за час дії карантину українські правоохоронці встигли виписати штрафів на 5 млн грн. Так, наприклад, за перебування без маски оштрафували жителя Полтави, якого поліцейські впіймали просто в під’їзді. Водночас у Чернівецькій області суд відмовився карати чоловіка за відсутність маски, бо держава мала забезпечити його нею за законом.

Виправдав суд і Валентина Бур’янова, який у перший день посилення карантину переплив річку в столичному Гідропарку. Судді відмовилися штрафувати чоловіка майже одразу після інциденту, однак поліцейські так хотіли покарати плавця, що навіть сфабрикували протокол. ZMINA докладно розповідала про те, як у документі з’явилася ціла сторінка з неправдивою інформацією, а в рапорті правоохоронці стверджували, що хлопець не підписався під їхніми дописами через свою неуважність.

Наприкінці липня суд закрив справу проти Бур’янова, і тепер хлопець домагатиметься покарання для поліції. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter