Суд не оштрафував чоловіка за відсутність маски, бо держава мала забезпечити його нею за законом

Дата: 13 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Кельменецький районний суд Чернівецької області закрив адміністративну справу проти чоловіка, який перебував у громадському місці без маски.

Про це повідомляє “Судовий репортер”.

Поліцейські побачили чоловіка без маски на зупинці громадського транспорту в селі Нагоряни 6 квітня. Він пояснив правоохоронцям, що не мав можливості придбати маску в селі чи виготовити її, а тому перебував без неї. Поліцейські склали на чоловіка протокол, у якому вказали, що своїми діями він порушив урядову постанову про запобігання поширенню коронавірусу.

У суді чоловік пояснив, що не мав грошей придбати маску, однак шкодує, що вийшов без неї на вулицю. Судді вирішили не штрафувати місцевого мешканця, адже, відповідно до ст. 8 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб”, фінансування профілактичних і протиепідемічних заходів здійснюється за кошт державного та місцевих бюджетів, а у випадках, передбачених законом, –  коштом підприємств, установ і організацій, незалежно від форм власності, а також фізичних осіб.

Обвинувачення також не змогло довести в суді факт того, що чоловік був зобов’язаний купити або виготовити маску, чи те, що йому виділили гроші на її купівлю. 

Крім того, суд зазначив, що наразі в Україні не визначено медичних критеріїв та не ухвалено нормативно правових актів щодо випадків та необхідності носіння засобів індивідуального захисту, зокрема респіратора або захисної маски для захисту органів дихання, у тому числі виготовлених самостійно.

Нагадаємо, що задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні Кабінет Міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації та карантин у всій країні до 24 квітня. Кабмін також ухвалив рішення щодо обмеження пасажирських перевезень на території України, а парламент запровадив покарання за порушення карантину. Однак, як стверджують експерти, не всі рішення уряду відповідають Конституції, а деякі запропоновані урядом дії щодо посилення карантину, за їхніми словами, неможливо виконати

Із 6 квітня уряд посилив карантин по всій Україні.

Відомо, що суди в 90% випадків стають на бік українців, коли розглядають справи про порушення карантину.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter