Суд не став розглядати справу плавця з Гідропарку, бо поліцейські неправильно склали протокол

Дата: 15 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Дніпровський районний суд Києва повернув поліції протокол, складений на чоловіка, який у перший день посилення карантину переплив річку в столичному Гідропарку. 

Відео із засідання на своїй сторінці у фейсбуку опублікував сам чоловік. 

Валентин Бур’янов – інструктор одного із закладів столичної мережі спортивних клубів. 7 квітня, коли поліція перевіряла дотримання карантину в Гідропарку, хлопець став героєм телесюжетів, бо переплив річку, щоб потренуватись. На березі Бур’янова в плавках затримали поліцейські та звинуватили в порушенні карантину. 

Згодом чоловік пояснював, що серйозно ставиться до пандемії коронавірусу, проте вважає, що карантинні заходи влада має втілювати з дотриманням принципів конституційності та раціональності.

“Кожна людина від свого народження наділена невід’ємними правами і свободами, такими як: право на життя, право на власну позицію, право на вільне пересування в просторі і т.д. Що гарантується як міжнародно-правовими нормами, так і Конституцією України, яка має установчий характер і найвищу юридичну силу; іншими словами, будь-який нормативно-правовий акт, що суперечить Конституції, не має виконуватись. Часткове та нетривале порушення конституційних прав можливе лише у двох випадках – надзвичайний стан, воєнний стан. Кожен з яких приймається лише на засіданні Верховної Ради України, чого досі не сталося”, – писав він на сторінці у фейсбуку після появи новинних сюжетів про себе. 

Бур’янов наголошував, що урядова постанова про карантин прямо суперечить декільком статтям Конституції, а отже є незаконною. Правоохоронці, які виконують постанову, за словами чоловіка, є зловмисниками. 

У зв’язку із зацікавленістю суспільства моїм вчинком, мушу дати роз‘ясненння своїх дій та мети їх вчинення.Перш за все, хочу повідомити про цілком серйозне ставлення до пандемії коронавірусу і наголосити, що карантинні заходи мають втілюватись, але з дотриманням принципів конституційності та раціональності.Крім того, кожна людина від свого народження наділена невід’ємними правами і свободами, такими як: право на життя, право на власну позицію, право на вільне пересування у просторі і тд. Що гарантується як міжнародно-правовими нормами, так і Конститицією України, яка має установчий характер і найвищу юридичну силу; іншими словами – будь-який нормативно-правовий акт, що суперечить Конституції, не має виконуватись. Часткове та нетривале порушення конституційних прав можливе лише у двох випадках: надзвичайний стан, військовий стан. Кожен з яких приймається лише на засіданні Верховної Ради України, чого досі не сталося. Прийнята ж Кабміном Постанова прямо суперечить статтям 33(вільне перебування у просторі), 29(право на свободу) Конституції, а отже ця постанова є незаконною, тобто злочинною, а ті хто її виконують – зловмисники. Це теза, яку я намагався донести своєю акцією. Досить боятися, мовчати і спостерігати те, як Аваков зі Шмигалями, користуючись панікою і низькою правосвідомістю та правою обізнаністю суспільства, нищать демократію та намагаються встановити поліцейський режим! Пам'ятайте, що ми всі і кожен з нас несе особисту відповідальність за те, що відбувається у нашій країні.Припускаю, що один безрозсудний, на думку багатьох, вчинок навряд змінить систему та врятує країну від диктатури. Проте, він є частиною боротьби, яку я не маю наміру закінчувати.

Опубліковано Valentyn Buryanov Понеділок, 6 квітня 2020 р.

“Це теза, яку я намагався донести своєю акцією. Досить боятися, мовчати і спостерігати те, як Аваков зі Шмигалями, користуючись панікою і низькою правосвідомістю та правою обізнаністю суспільства, нищать демократію та намагаються встановити поліцейський режим!” – зауважував він. 

Під час розгляду справи суддя звернув увагу, що протокол, який склали поліцейські, не відповідає чинним вимогам.

“З протоколу бачу, що немає свідків, “Магнолія ТВ” затримувала, якийсь журналіст. У Гідропарку посеред дня не було жодного свідка? Це потрібно з’ясувати. На даному етапі не бачу можливості продовжувати розгляд, не отримавши належним чином оформлені документи”, – сказав він. 

Суддя повернув правоохоронцям протокол та інші матеріали на “дооформлення”, однак адвокат Бур’янова зазначив, що в адміністративному судочинстві не передбачено “повернення матеріалів”. Вносити зміни до протоколу забороняє й інструкція з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення в органах поліції. 

Нагадаємо, що задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні Кабінет Міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації та карантин у всій країні до 24 квітня. Однак, як стверджують експерти, не всі рішення уряду відповідають Конституції, а деякі запропоновані урядом дії щодо посилення карантину, за їхніми словами, неможливо виконати

Із 6 квітня уряд посилив карантин по всій Україні. За порушення правил уже покарали чоловіка у Львові, який гуляв парком без маски та напав на поліцейських, що його зупинили, а також чоловіків, які хотіли потренуватись у столичному Гідропарку.  Водночас нещодавно суд не став карати львів’янку, яка під час карантину вийшла на роботу, щоб пошити маски.

Згодом стало відомо, що суди в 90% випадків стають на бік українців, коли розглядають справи про порушення карантину. Водночас поліція часто неправильно складає протоколи на людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter