Цього тижня КС розгляне питання законності карантину

Дата: 01 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Конституційний Суд 2 червня розгляне у формі письмового провадження питання законності запровадженого в Україні карантину. 

Про це повідомили в пресслужбі суду. 

З поданням до КС ще наприкінці травня звернувся пленум Верховного Суду. На думку суддів, окремі положення ухвалених щодо карантину постанов дають змогу зробити висновок, що їхня сутність і практична реалізація не відповідають Конституції, зокрема:

  • передбачене Кабміном здійснення протиепідемічних заходів, пов’язаних із самоізоляцією, обмежує право особи на свободу пересування;
  • установлені положення щодо самоізоляції осіб, які досягли 60 років, порушують рівність конституційних прав і свобод;
  • обмеження діяльності авіаперевізників та закриття пунктів пропуску через кордон прямо суперечать конституційним гарантіям щодо права осіб вільно залишати територію України, яке можна обмежити лише законом, а не актами уряду;
  • рішення органу виконавчої влади щодо заборони на проведення акцій суперечить праву на мирні зібрання;
  • порушує норму Конституції щодо рівності конституційних прав і свобод також і дозвіл одним суб’єктам господарювання працювати, а іншим – ні.

Урядові акти, за словами авторів подання, обмежують і права на підприємницьку діяльність та на доступ до медичної допомоги, однак судді нагадують, що це можливо лише в умовах надзвичайного або воєнного стану.

Нагадаємо, що обмеження, запроваджені владою через коронавірус, уже визнали неконституційними в Боснії,Чехії та Румунії

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter