До суду передали справи про держзраду проти ще 11 кримських “суддів” – Прокуратура АРК

Дата: 09 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Слідчі скерували до суду обвинувачення в державній зраді проти ще 11 кримських суддів, які з початку тимчасової окупації Криму зрадили Україну та перейшли на службу до Росії.

Про це інформує пресслужба Прокуратури Автономної Республіки Крим. 

Спеціальне досудове розслідування встановило, з початку тимчасової окупації півострова 11 українських суддів зрадили присягу на вірність народу України та перейшли на службу до незаконно створених судових органів держави-окупанта.

Вони обійняли різні посади, зокрема й керівні, йдеться про так званого “суддю” незаконно створеного “апеляційного суду”, “голову” та “суддю” незаконного формування, що називає себе “Ленінським районним судом” і “суддів”, що перейшли працювати до Нахімовського, Євпаторійського, Сімферопольського, Нижньогірського та Феодосійського “районних судів”. 

У відомстві вказують, що судді-зрадники безпосередньо сприяли становленню та зміцненню окупаційних “судів” на півострові, брали участь у формуванні та організації їхньої роботи.

Прокуратура не називає імен зрадників. Однак, за даними джерел Центру журналістських розслідувань, йдеться про кримських незаконних “суддів”: Ірину Пекарініну (Iryna Pekarinina, Yryna Pekarynyna), Артура Авакяна (Artur Avakian, Artur Avakian), Олександра Цвєткова (Oleksandr Tsvietkov, Aleksandr Tsvetkov), Лесю Українець (Lesia Ukrainets, Lesia Ukraynets), Світлану Рибіну (Svitlana Rybina, Svetlana Rybyna), Длявера Бербекова (Dliaver Berbekov, Dliaver Berbekov), Анастасію Дудник (Anastasiia Dudnyk, Anastasyia Dudnyk), Наталію Плієву (Nataliia Pliieva, Natalia Plyeva), Віктора Козленка (Viktor Kozlenko, Vyktor Kozlenko), Ольгу Колупаєву (Olha Kolupaieva, Olha Kolupaeva) та Аллу Хіневич (Alla Khinevych, Alla Khynevych).

У прокуратурі звертають увагу, що загалом за фактами вчинення державної зради прокуратура автономії повідомила про підозри вже 713 особам, 225 з яких – “судді”. 215 обвинувальних актів скеровано до суду, 88 з них стосуються саме учасників незаконних формувань, що називають себе “суддями”. 14 осіб вже засудили за державну зраду.

Напередодні, Державне бюро розслідувань завершило розслідування щодо дев’яти суддів та двох правоохоронців у Криму.

Кримінальні провадження порушено, зокрема, щодо таких незаконних “суддів” на півострові: Євгена БорисенкаМаксима СичаНадії ШкольноїОльги МорозкоМарини НікіщенкоІгоря Бражника, Ігоря ЯнінаАндрія КулішоваГанни ТімофєєвоїВіктора МожелянськогоМихайла СоболюкаНадії ДвірникГанни РедькоІрини КагітіноїЕдуарда БєлоусоваДениса ДіденкаОльги ГуріноїОлексія Тихопоя, Андрія КулішоваСергія ІвановаІрини ЄрохіноїЕдуарда ПікуляЛюбові Ломанової, Володимира Бондарева, Ніни Шестакової, Олександра Сінані, Антоніни Курської, Михайла БілоусоваТамари Якушевої, Ірини ЧортковоїТетяни ДядіОлени ЛогвінкоНаталії Хмарук, Ірини Пекарініної, Артура Авакяна, Олександра Цвєткова, Лесі Українець, Світлани Рибіної, Длявера Бербекова, Анастасії Дудник, Наталії Плієвої, Віктора Козленка, Ольги Колупаєвої та Алли Хіневич.

Раніше “Крим SOS” оприлюднила реєстр суддів, які ухвалюють незаконні вироки політв’язням у Криму. За вісім років 81 жертву політичних переслідувань сумарно засудили до ув’язнення на 1002 роки та два місяці.

Нагадаємо, українська влада анонсувала плани з деокупації Кримського півострова. Представництво президента України в Автономній Республіці Крим оприлюднило детальну інструкцію, як діяти цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter