Білоруську опозиціонерку Марію Колесникову залишили під вартою

Дата: 16 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Верховний суд Білорусі залишив членкиню президії Координаційної ради білоруської опозиції Марію Колесникову під вартою до суду.

Про це повідомив у телеграмі адвокат Володимир Пильченко.

Фото: з відкритих джерел

Судді відхилили скаргу захисту Колесникової на продовження строку тримання під вартою. Засідання у Верховному суді республіки зробили закритим. Раніше жінку залишили під вартою до 1 серпня 2021 року.

Попри закрите засідання підтримати опозиціонерку прийшли її рідні та представники посольств Німеччини, Австрії, Італії та Франції. Батька Колеснікової, який щоразу приходить на засідання у футболці із зображенням доньки, охорона суду цього разу спочатку не пустила, а тому одяг довелося змінити. 

Батько опозиціонерки Олександр у футболці з фотографією доньки. Фото: телеграм-канал Віктора Бабарика

Колесникову обвинувачують за статтями щодо “Закликів до дій проти нацбезпеки”, “Змови з метою захоплення державної влади неконституційним шляхом” та “Створення екстремістського формування і керівництво ним”. Їй загрожує до 12 років в’язниці.

Колесникова була координаторкою виборчого штабу незареєстрованого кандидата в президенти Білорусі, банкіра Віктора Бабарика. Нещодавно він отримав 14 років за ґратами за нібито корупцію та ухилення від сплати податків. Після затримання силовиками Бабарика минулого року Колесникова ввійшла до опозиційної Координаційної ради, яку створили прибічники Світлани Тихановської.

У вересні 2020-го Колесникову викрали невідомі в цивільному одязі, а вже вранці 8 вересня влада повідомила про її затримання. Пізніше з’ясувалося, що опозиціонерку намагалися змусити виїхати до України, але на кордоні вона порвала свій закордонний паспорт, щоб лишитися на батьківщині.

Нагадаємо, що репресії влади самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка не припиняються із серпня минулого року. Тисячі громадян країни отримали штрафи та адміністративні арешти. Сотні людей визнали політичними в’язнями, а, за даними ООН, щонайменше шестеро учасників протестних акцій зникли безвісти.

Нещодавно країну захлеснула нова хвиля переслідувань журналістів та правозахисників. Так, білоруські силовики розгромили офіс “Радіо Свобода” та лише за один день затримали десятки відомих активістів. Деякі з білоруських журналістів змушені тікати з країни. 

Фотографія обкладинки: opentv.media

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter