Прикордонники пропустили до України білоруських опозиціонерів

Дата: 08 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

На територію України пропустили опозиціонерів та членів Координаційної ради білоруської опозиції Антона Родненкова та Івана Кравцова.

Про це повідомили в Держприкордонслужбі. 

Координаційну раду опозиції в Білорусі створили для мирного передання влади в країні, однак одразу після цього силовики почали тиснути на членів органу, зокрема ув’язнили авторитетну білоруську юристку з багаторічним досвідом Лілію Власову. 7 вересня стало відомо, що невідомі затримали двох членів ради Андрія Єгорова та Марію Колесникову.

У Держприкордонслужбі повідомили, що до України приїхали лише двоє білоруських опозиціонерів, а затримана напередодні Колесникова кордон не перетинала. За інформацією медіа, вона порвала свій паспорт на кордоні, щоб її не вивезли з Білорусі примусово. 

Нагадаємо, що з опівночі 29 серпня до 28 вересня Кабмін заборонив в’їзд до України іноземцям та особам без громадянства. Цей крок спричинив обурення серед правозахисників, які наголошували, що немає жодних досліджень, оцінювання ситуації та загроз, які б вказували на те, що в’їзд до України іноземців критично впливає на погіршення ситуації із захворюваністю на коронавірус. Побоювання в них викликав і той факт, що Україна стала одним з майданчиків, куди від переслідувань тікають люди із сусідньої Білорусі, де вже другий тиждень не вщухають протести.

Відомо, що акції протесту в Білорусі спалахнули 9 серпня. Причиною їх стало невдоволення офіційними результатами президентських виборів, які офіційно виграв Олександр Лукашенко. За даними ООН, щонайменше шестеро учасників протестних акцій зникли безвісти. Ще тисячі білорусів у перші дні протестів опинилися в ізоляторах, де з них знущалися силовики.
ZMINA докладно розповідала про те, у яких умовах тримали людей, зокрема, в ізоляторі на вулиці Окрестіна в Мінську.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter