Білоруські силовики розгромили офіс “Радіо Свобода” – ЗМІ

Дата: 16 Липня 2021
A+ A- Підписатися

У Білорусі 16 липня в офісах та квартирах нинішніх та колишніх журналістів “Радіо Свобода”, телеканалу “Белсат” та інших ЗМІ силовики провели обшуки, кількох журналістів затримано.

Про це повідомляє білоруська служба “Радіо Свобода”.

Джерело: скриншот з відео, знятого під час обшуку

Під час обшуку мінського офісу “Радіо Свобода” представники влади виламали камери відеоспостереження на поверсі, зламали три двері та вилучили обладнання. Це підтверджується інформацією на телеграм-каналі “Мотолко помоги”.

Також силовики обшукали квартири журналіста Валентина Жданка й ексжурналістки видання Інни Студзинської, чию акредитацію на роботу в Білорусі скасували в жовтні 2020-го. Останню затримали.

Дружина журналіста Олега Грузділовича, якого також позбавили акредитації минулого року, заявила, що її чоловіка затримали.

“Олежку забрали в наручниках. Його та мої телефони, усі комп’ютери та ноутбуки були конфісковані. Було дев’ять осіб. Вони також забрали з моєї кишені всі гроші, навіть білоруські рублі. Також 300 доларів, які залишилися на все життя. Ми чекали цього щодня”, – цитує жінку “Настоящее время”.

Обшук відбувся також удома в журналістки Любові Луньової, повідомили в телеграм-каналі “Белсат”.

Затримано журналіста з Івацевичів Сергія Скуловця, вже кілька годин з ним немає контакту, пише “Белсат”.

Про обшук у своєму будинку повідомив ведучий ток-шоу “Кожен з нас” на телеканалі “Белсат” та курсів “Мова знову” Гліб Лобадзенко у фейсбуку.

Також силовики прийшли по журналістку Галину Абакунчик, яка співпрацювала з “Белсатом”, і затримали ведучу “Хитрих новин” цього телеканалу Ганну Галоту.

Удруге за рік провели обшук у гомельського журналіста Євгена Меркиса. Про це він написав на власній сторінці у фейсбуку.

Обшуки також проводились у квартирах пінського журналіста Андрія Якімуша та його матері. Сам Якімуш перебуває за кордоном.

Брестські журналісти, які писали матеріали для “Белсату”, Алесь Левчук та Мілана Харитонова, перебувають у Грузії, але силовики провели обшук у батьків Левчука, повідомили журналісти “Радіо Свобода”. 

Раніше ZMINA повідомляла про нову хвилю репресій проти білоруських правозахисників: обшуки й затримання відбулися в десятках організацій. 

Режим самопроголошеного президента країни Олександра Лукашенка звинувачує правозахисників, які документували порушення силовиків під час придушення мирних протестів 2020–2021 років та допомагали жертвам репресій, в організації масових заворушень.

У зв’язку із ситуацією в Білорусі українські громадські організації виступили з відкритою заявою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter