Редакція білоруського видання Ex-press.by виїхала з країни в повному складі

Дата: 16 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Редакція білоруського новинного порталу міст Борисов і Жодіно Ex-press.by покинула країну в повному складі “заради безпеки та збереження проєкту”.

Про це повідомляється в його телеграм-каналі

Джерело: informator.press

Куди саме вони виїхали, журналісти не уточнили, наголосивши, що рішення про виїзд було вимушеним. 

“Любі друзі. Повідомляємо вам, що редакція Ex-press.by в повному складі змушена була виїхати з країни заради безпеки та збереження проєкту. Ми продовжуємо роботу і дуже сподіваємося на вашу допомогу”, – йдеться в повідомленні.

Раніше репресій з боку нелегітимного президента Білорусі зазнавали десятки інших незалежних ЗМІ, зокрема “Белсат” і TUT.BY, та сотні активістів.

Також влада затримала ексголовреда опозиційного до режиму Олександра Лукашенка телеграм-каналу NEXTA Романа Протасевича та його дівчину, росіянку Софію Сапегу

Водночас влада Білорусі ухвалила низку поправок до законодавства, які можуть серйозно погіршити стан свободи преси в країні й сприяти масовим порушенням прав людини. Серед нововведень – дозвіл міністерству інформації заблокувати роботу ЗМІ або інтернет-ресурсу без постанови суду, якщо ті раніше отримували попередження, заборона новинним організаціям і вебсайтам публікувати результати опитувань щодо політичних, соціальних або виборчих питань, якщо ці опитування проводилися без державної акредитації, дозвіл використовувати бойову техніку проти мирних демонстрантів тощо.

Протести в Білорусі почалися після чергових виборів президента 9 серпня 2020 року. Основні гасла протестувальників – проведення повторних, чесних виборів президента країни. Влада почала придушувати мирні протести, використовуючи гумові кулі, сльозогінний газ і водомети; у відповідь траплялися сутички із силовиками. На кілька днів у країні майже повністю відімкнули інтернет. Було затримано кілька тисяч людей. Акції протесту тривають до сьогодні з різною інтенсивністю.

За наявними даними, з моменту початку протестів затримано близько 30 тис. осіб, понад 2 тисячі затриманих білорусів зазнали катувань і жорстокого поводження з боку силовиків. Сфабриковано понад тисячу кримінальних справ за політичними мотивами.

США, країни ЄС, Велика Британія заявили, що не визнають підсумків виборів у Білорусі. Значна частина міжнародної спільноти засудила дії влади Білорусі. З такими заявами виступили Європейський Союз, Рада ООН з прав людини, Рада Європи, ОБСЄ та ПАРЄ. Окрім цього, санкції проти влади Білорусі ввели як окремі країни (США, Литва, Латвія, Естонія, Канада), так і міжурядові організації (ЄС).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter