12 кроків деокупації Криму: Данілов оприлюднив план, над яким працює РНБО

Дата: 02 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олексій Данілов оприлюднив “12 кроків деокупації Криму”, які Апарат РНБО розробляє із залученням широкого кола фахівців та експертів.

Про це Данілов написав на своїй фейсбук-сторінці своє бачення цих кроків. 

У своєму дописі він окреслив, як Україна буде деокуповувати Крим. За його словами, деталізовану і юридично вивірену програму розробляє Апарат РНБО України із залученням широкого кола фахівців та експертів, що буде відображено в новій редакції Стратегії деокупації Криму.

Секретар РНБО оприлюднив “12 кроків”:

1. На суспільне обговорення буде винесено питання щодо проєкту та місця розташування в Криму пам’ятника “Русский военный корабль идёт на@#й”.

2. Крім кримінального переслідування за колабораціонізм і держзраду, розробляється люстраційний механізм персональної оцінки, яким, зокрема, визначається рівень відповідальності та ступінь залучення конкретних осіб, громадян України, жителів Криму до підтримки діяльності окупаційних адміністрацій, що передбачає, зокрема, обмеження прав участі у виборах – обирати та бути обраними.

3. Стосовно державних службовців, суддів, прокурорів, працівників правоохоронних органів та інших категорій осіб, які станом на 2014 рік знаходились у штаті органів влади України, зокрема МВС, СБУ, Міністерства оборони України, а після лютого 2014 року працювали в російських окупаційних структурах, українські суди визначать, чи підлягають вони кримінальній відповідальності. Але, якщо не підлягають, вони позбавляються державних пенсій, зокрема, із забороною подальшого працевлаштування на роботу в держорганах і органах місцевого самоврядування України.

4. Росія або інше формування, яке буде претендувати на правонаступництво, забезпечує безумовну і повну видачу всіх підозрюваних у державній зраді та в інших кримінальних злочинах осіб, як громадян України, так і громадян Росії, причетних до воєнних злочинів. Як відомо, міжнародні злочиниі геноцид, воєнні та проти людяності, скоєні на території нашої держави в цілому і Криму зокрема, не мають строків давності.

5. Пропагандисти–журналісти, медійники та різного роду експерти, що сприяли тимчасовій окупації, мілітаризації дитячого виховання та розпалюванню ворожнечі проти України українців, кримських татар та інших національностей – група особливої уваги, злочини яких будуть розслідувані українськими, а за необхідності міжнародними правоохоронними структурами.

6. Громадяни Російської Федерації, які незаконно приїхали проживати на Кримському півострові після лютого 2014 року, мають негайно залишити територію України у визначений законом термін.

7. Правочини, вчинені не за українським законодавством після лютого 2014 року, в тому числі щодо нерухомого майна, визнаються нікчемними – закон, який діє вже дев’ять років. Право власності на майно залишається за громадянами України. Якщо воно привласнене або націоналізоване, майно повертається власникам.

8. Транспортний перехід у місті Керч Автономної Республіки Крим демонтується з метою забезпечення повної свободи мореплавства в рамках програми відшкодування збитків.

9. Реалізується комплексна програма “Детоксикація” — нейтралізація наслідків багаторічної дії російської пропаганди на суспільну свідомість частини населення півострова.

Зокрема, використовуючи досвід застосування дієвих методів денацифікації Німеччини у 40-х роках, серед яких участь виявлених груп активної підтримки російської окупації у громадських роботах з відбудови зруйнованих українських міст, процесах ексгумації та перепоховання жертв російської агресії (для осіб, визнаних винними у таких злочинах судом). Надання максимально широкого доступу до інформації щодо злочинів путінського режиму.

10. Створення документальної бази фактів російських злочинів проти українських громадян, які чинили спротив окупації. Відновлення в правах українських та кримськотатарських активістів.

11. Негайне звільнення всіх громадян України, кримських татар, українців, які були переслідувані РФ за політично вмотивованими ознаками з 2014 року з відшкодуванням завданих моральних збитків.

12. Ураховуючи місце та роль в ідеології рашизму, системі негативного міфотворення і переписування історії, так званий “город русской славы” (“слава” якого, зокрема, полягає в тому, щоб, не вступивши в бій, топити власний флот) перейменовується в “Об‘єкт №6”. Верховна Рада України пізніше приймає рішення про нову назву міста. Можливо, Ахтіар.

Раніше ZMINA розповіла, як політики, лідери кримськотатарського народу та громадські експерти бачать процес реінтеграції звільненого Криму, читайте в статті.  

Нагадаємо, українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, залишити півострів, допоки є така можливість, а для громадян України на півострові оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова. 

24 лютого президент Володимир Зеленський заявив, що країна готується до деокупації Криму.

Заступник голови Офісу президента України Ігор Жовква в інтерв’ю “Крим.Реалії” заявив, що компроміси щодо тієї чи іншої частини території України ніколи не стануть предметом переговорів із Росією. Також він зазначив, що зараз ніхто точно не скаже, яким чином Крим буде повернутий під контроль Києва, але це точно станеться. За його словами, “дипломатичний шлях (повернення Криму) може доповнювати військовий”.

Раніше президент України Володимир Зеленський закликав громадян у тимчасово окупованому Криму триматися якомога далі від російських військових об’єктів та надавати українським спецслужбам усю відому інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше.

Як відомо, Центр журналістських розслідувань оприлюднив дані розташування військових об’єктів на півострові, що є легітимною ціллю для ураження. 

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.

Відомо, що українські міністерства та державні органи активно працюють над формуванням кадрового резерву для роботи після деокупації Кримського півострова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter