Напад на фотокора “Букв”: у Києві вимагали від поліції справедливості для журналістів

Дата: 17 Серпня 2021 Автор: Наталія Адамович
A+ A- Підписатися

У Києві біля будівлі Міністерства внутрішніх справ 17 серпня відбулася акція “Безпека – журналістам. Покарання – нападникам” на підтримку фотокореспондента видання “Букви” Олександра Кужельного, якого протягом місяця двічі побили під час здійснення професійної діяльності.

Водночас учасники акції – фотографи та журналісти ЗМІ – вимагали ретельного та справедливого розслідування всіх справ про напади на медійників.

Фото: Наталія Адамович

За словами організатора акції, журналіста-фрілансера Стаса Козлюка, “ця історія не лише про фотографів, а й про всіх журналістів, про наше право працювати”.

“Ми вимагаємо, щоб поліція почала займатися тим, чим має займатися, – безпекою. Ненормально, коли справи журналістів у судах розглядаються роками, а результатів немає… Ми вимагаємо, щоб покарання за побиття журналістів нарешті з‘явилося. Ми вимагаємо права на професію”, – заявив він.

Фото: Наталія Адамович

Як уточнив Кужельний, на якого протягом останнього часу нападали вже двічі, двох нападників встановили, їм оголосили підозру. Також редакція “Букв” встановила особу третього правопорушника.

Олександр Кужельний. Фото: Наталія Адамович

Також про напад на себе під час розгону наметового містечка під Верховною Радою у 2018 році розповів кореспондент “Радіо Свобода” Сергій Нужненко. Він продемонстрував світлину, де видно, як поліцейський заливає його сльозогінним газом. За це досі ніхто не поніс покарання, ба більше – особу винного працівника поліції навіть не встановили.

Сергій Нужненко. Фото: Наталія Адамович

Загалом так звані “журналістські” справи в нашій країні розслідуються неефективно, заявили учасники акції. За словами представниці Інституту масової інформації Анни Чабарай, до судів минулого року надійшло лише 14 справ за статтею 171 “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів” та статтею 345-1 “Погроза або насильство щодо журналіста” Кримінального кодексу. 2021-го відповідних судових вироків було п’ять: один виправдувальний та чотири обвинувальних (переважно випробувальні терміни на 1–2 роки та штрафи від 850 до 5100 грн).

Упродовж семи місяців 2021 року в Україні вже скоєно 11 випадків порушень свободи слова, з них 80% – фізична агресія проти журналістів, уточнили в ІМІ.

Фото: Наталія Адамович

Водночас речник МВС Артем Шевченко наголосив на тому, що “поліція присутня на всіх акціях і робить усе можливе для того, щоб забезпечити їхній мирний перебіг”.

“Ми дуже просимо вас (медійників. – Ред.) усвідомлювати, що ви приходите не просто на висвітлення мирної виставки квітів, а на подію, де можливий силовий розвиток… Чим більше на вас бейджиків, наліпок, жилетів, мікрофонів, будь-чого, що може показати, що ви представник професійного медіа, тим краще. Це мінімізує напад”, – звернувся він до журналістів.

Він також проінформував, що запобіжний захід двом нападникам на Кужельного, яким оголосили підозру за ст. 345-1 ККУ, обиратимуть у середу, 18 серпня, в Печерському суді Києва о 12:00. Решту нападників поліція розшукує.

Кужельний і Шевченко. Фото: Наталія Адамович
Фото: Наталія Адамович
Фото: Наталія Адамович
Фото: Наталія Адамович

Нагадаємо, що на Кужельного, який 14 серпня робив фоторепортаж з акції під ОП “Зупинимо капітуляцію!”, скоїли напад. До нього підійшла група чоловіків і почала вимагати, щоб він видалив фото, та погрожувала йому. Після цього журналіста збили з ніг і побили. Постраждалий написав заяву до поліції, за фактом нападу відкрили кримінальне провадження.

Пізніше молодики, які напали на фотокора, вибачилися та “понесли покарання”. Про це повідомили “Букви”, відповідна інформація була оприлюднена в телеграмі Нацкорпусу.

Також під час акції постраждав телеоператор “1+1” Антон Філіпп – у нього діагностували струс мозку, опік очей і носової порожнини. Медіагрупа написала заяву до Нацполіції щодо нападу на свого співробітника.

Це вже другий напад на Кужельного протягом останнього місяця. Так, наприкінці липня під Шостим апеляційним адміністративним судом, де розглядали скаргу білоруського анархіста Олексія Боленкова на рішення СБУ про видворення його з України, журналіста вдарив в обличчя російський неонацист Михайло Шаланкевич. Також, як повідомляли “Букви”, до нападу був причетний керівник ультраправої організації “Національний спротив” Олексій Свинаренко.

Сам Кужельний у коментарі ZMINA говорив про агресію щодо нього з боку ультраправих і під Шевченківським судом, де розглядали скаргу Боленкова в першій інстанції.

Напад на журналіста засудили українські медійні організації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter