Колеги Сергацкової та правозахисники звернулися до поліції через кібербулінг з боку Скрипіна

Дата: 15 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Ініціатива незалежних журналістів “34” закликала правоохоронні органи, зокрема Національну поліцію України оперативно розслідувати заяву щодо погроз, які журналістка і співзасновниця видання “Заборона” Катерина Сергацкова та її родина продовжують отримувати внаслідок публічних висловлювань блогера Романа Скрипіна.

Текст звернення опублікували на сайті “Української правди”.

Члени ініціативи засудили цькування щодо Сергацкової. Погрози вона почала отримувати після публікації на сайті “Заборони” матеріалу про те, що фейсбук нібито заблокував видання за критику ультраправих організацій. У відповідь на цей текст блогер Роман Срипін опублікував на сторінці у фейсбуку допис із критикою та образами в бік журналістки, закликами повернутися до Росії і Сергацкова набула громадянства України у 2015 році. та згадував її сина. Після блокування допису соцмережею Скрипін наголосив, що продовжуватиме публікувати образи на адресу журналістки, зокрема на своєму каналі в ютубі.

“Дописи в соціальних мережах традиційно вважаються сферою особистих, суб’єктивних висловлювань, на які кожен має право. Утім, висловлювання в соціальних мережах мають безпосередній вплив на життя тих, про кого йдеться в цих дописах. Тому наголошуємо і на відповідальності: дописи, у яких закликають до насильства, можуть конвертуватися в реальне насильство та тиск не лише проти тих, кого в них атакують, а і проти їхніх рідних, близьких”, – зазначили підписанти звернення. 

Вони наголосили, що у випадку Сергацкової йдеться про життя та безпеку малолітньої дитини та цілої родини. Також журанлісти звернули увагу на те, що вияви кібербулінгу насамперед і особливо агресивно спрямовані саме проти жінок – журналісток, редакторок та ведучих.

Засудили тиск та погрози життю Сергацковій, а також закликали правоохоронців негайно втрутитись у ситуацію та захистити журналістку Інститут масової інформації, “Детектор медіа”, проєкт “Стоп Фейк”,  Центр прав людини ZMINA та “Платформа прав людини”. 

“Якість журналістських матеріалів та порушення журналістських стандартів мають бути предметом ґрунтовної професійної дискусії за участю організацій саморегулювання, таких як Комісія журналістської етики, Незалежна медійна рада. Але в жодному разі не може слугувати підставою для закликів до розправи, погроз смертю і не має ставати причиною для переслідування чи припинення роботи журналістів”,наголосили вони у своїй заяві. 

Нагадаємо, що міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch закликала українську владу гарантувати безпеку співзасновниці видання “Заборона” та журналістці Катерині Сергацковій через погрози вбивством.

Відомо, що з початку року експерти вже зафіксували 112 порушень свободи слова, з яких 86 стосувалися фізичної агресії щодо журналістів. Водночас, як показало дослідження ІМІ, 41% жінок не почуваються в безпеці, працюючи в українських медіа. Також 14% опитаних журналісток отримували погрозливі листи, а трохи менш ніж половина стикалися з фізичним насильством (погрозами, нападами тощо) у зв’язку зі своєю професійною діяльністю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter