Human Rights Watch вимагає розслідувати погрози журналістці Сергацковій

Дата: 15 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch закликала українську владу гарантувати безпеку співзасновниці видання “Заборона” та журналістці Катерині Сергацковій через погрози вбивством.

Про це йдеться в заяві організації. 

На початку липня на сайті “Заборони” з’явився матеріал про те, що фейсбук нібито заблокував видання за критику ультраправих організацій. У тексті, зокрема, розповідали, що члени інтернет-проєкту StopFake, який спростовує неправдиві новини та співпрацює із соціальною мережею, мають зв’язки з ультраправими організаціями, пов’язаними з нападами на активістів, зривами акцій та підпалами ромських таборів. Згодом на сторінці проєкту виступили із заявою де вказали, що звинувачення журналістів неправдиві, та назвали матеріал “продовженням тривалого проросійського цькування команди StopFake, яке нав’язується аудиторії з метою дискредитації проєкту”. 

11 липня блогер Роман Срипін опублікував на сторінці у фейсбуку допис із критикою та образами у бік журналістки, закликами повернутися до Росії і Сергацкова набула громадянства України у 2015 році. та згадував її сина. Після блокування допису соцмережею Скрипін наголосив, що продовжуватиме публікувати образи на адресу журналістки, зокрема на своєму каналі в ютубі.

Сергацкова набула громадянства України у 2015 році

Згодом невідомі виклали в мережу ймовірну адресу проживання Сергацкової. 14 липня вона повідомила виданню Independent, що була змушена виїхати з Києва через побоювання за власну безпеку. 

“Як ви можете відчувати себе в безпеці, знаючи, наскільки тісно праві пов’язані з поліцією і службами безпеки?” – наголосила журналістка, спілкуючись із виданням Independent.

У своїй заяві щодо ситуації навколо погроз Сергацковій організація Human Rights Watch підкреслила, що журналістам не потрібно боятися за своє життя через те, що вони розповідають:

“Українська влада повинна негайно розслідувати ці погрози й гарантувати безпеку Сергацковій та її сім’ї. Український уряд має захищати журналістів, коли їм погрожують та переслідують, зокрема коли це переслідування відбувається в мережі”.

За даними Independent, Сергацкова подала заяву до поліції, однак наголосила, що не очікує реального захисту від правоохоронців. 

Водночас видання «Детектора медіа» пише, що Катерина Сергацкова не відповіла на запитання чи дійсно вона залишила Київ. Але вона підтвердила, що звернулася із заявою до поліції, але про охорону поки що не просила.

Нагадаємо, що з початку року експерти вже зафіксували 112 порушень свободи слова, з яких 86 стосувалися фізичної агресії щодо журналістів.

Як відомо, результати дослідження, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва, показують – чверть журналістів вважає, що в Україні є теми, які не можна порушувати в ЗМІ. Серед таких тем працівники медіа назвали висвітлення життя і діяльності українських військових у негативному руслі, зокрема інформацію про алкоголізм, наркоманію та мародерство серед добровольців на Донбасі, життя на окупованих частинах Сходу України, події 2013–2014 років, 2 травня 2014 року в Одесі та багато інших. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter