Ватажок російських терористів на Луганщині отримав підозру за примусову мобілізацію українців в окупації

Дата: 26 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Заочно про підозру у порушенні законів та звичаїв війни, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, повідомили очільнику окупаційної російської адміністрації на захопленій Луганщині. 

Про це розповіли у СБУ. 

Ілюстраційне зображення. Фото: “КримSOS”

Підозру отримав Леонід Пасічник. Раніше його заочно засудили до 12 років тюрми за колабораціонізм та посягання на територіальну цілісність України.

Щодо нової підозри, то слідчі нагадують: саме Пасічник з 19 лютого 2022 року підписав низку “указів”, якими нібито увів на захоплених територіях Луганської області “воєнний стан” та “мобілізацію”. 

“Це стало формальною підставою для того, щоб рашисти насильно “призвали” на війну проти України майже 80% працівників місцевих підприємств. Насамперед мова йде про чоловіків віком від 18 років, яких після нетривалої підготовки на полігонах відправляють на “м’ясні” штурми позицій ЗСУ на східному фронті… Понад 70% “мобілізованих” загинули на передовій у перші місяці повномасштабного вторгнення РФ”, – кажуть правоохоронці. 

Достеменно не відомо, скількох українців примусово мобілізувала Росія, але українські посадовці раніше казали про те, що лише на окупованій Луганщині під “мобілізацію” потрапило понад половину чоловічого населення. Для цього на Луганщині окупанти вдавались до різних схем, наприклад, оголошували вакансії, не пов’язані з армією, та забирали тих, хто відгукнувся.

Також, за словами одного з полонених, росіяни влаштовували витікання газу в будинках, щоб ловити чоловіків, які вийдуть на вулицю. 

Росіяни побудували “бізнес” на примусовій мобілізації. На Луганщині подекуди ціна питання дорівнювала 15 тисяч доларів, на Донеччині – від тисячі до двох тисяч доларів. 

Нагадаємо, що чоловіки, які не мають змоги виїхати з окупації, змушені ховатися. Своєю історією такого досвіду ділився зі ZMINA 21-річний Кирило, який місяць жив у повній ізоляції у квартирі в Донецьку, про яку знала лише його мама. 

Примусова мобілізація на захоплених РФ територіях є порушенням статті 51 Женевської конвенції. Якщо ви мешкаєте на окупованих територіях, то ознайомтеся з інструкцією про те, що робити, якщо вас насильно призивають на війну. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter