На Луганщині бойовики побудували бізнес на примусовій мобілізації: вимагають пів мільйона гривень за “відстрочення”

Дата: 16 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

На тимчасово окупованій Луганщині проросійські бойовики вимагають тисячі доларів за те, щоб не забирати чоловіків на фронт. 

Про це повідомили в Луганській ОДА. 

Мобілізовані на війну з Україною чоловіки в окупованому Луганську. Фото: Reuters

Примусова мобілізація, яку росіяни фактично оголосили на окупованих Донеччині та Луганщині за декілька днів до початку повномасштабного вторгнення, не припиняється весь цей час та йде так званими “хвилями”. 

Активізацію бойовиків, які знову почали вишукувати чоловіків у будинках, в обласній адміністрації  Луганщини помітили, зокрема, у Кадіївці та Старобільському районі. Пов’язують це зі значними втратами серед окупантів та збільшенням фактів дезертирства.

Схема з вимаганням грошей за уникнення мобілізації, за словами посадовців, працює в Старобільському районі, а ціна питання дорівнює 15 тисячам доларів, що за курсом валют на 15 листопада становить понад 554 тисячі гривень.

Раніше чоловіки з окупованої Донеччини розповідали, що також змушені платити величезні кошти, щоб залишитися живими та не потрапити на фронт. Мешканці окупованого Донецька казали, що машини з чоловіками, які за гроші покидають окуповану територію, збираються в колони та рушають, чіпляючи спеціальну “перепустку” на лобове скло. 

Деякі намагаються самостійно їхати полями через кордон. Якщо ж їх затримують, то є можливість дати хабар. 

“Успіх залежить від гаманця, комунікабельності та настрою бойовика”,казав Максим, який покинув Донецьк. 

Щодо цін, то чоловіки фіксували здорожчання “послуг”: до лютого, наприклад, вивезення  з “гідом” у машині коштувало 370 доларів з людини, а тепер – майже тисячу. За відмітку про непридатність раніше бойовики вимагали 350 доларів, а тепер – 2,6 тисячі.

Відмітка про непридатність, за яку чоловіку на Донеччині платять тисячі доларів. Фото: The Kyiv Independent

Чоловіки, які не мають змоги виїхати, змушені ховатися. Своєю історією такого досвіду ділився зі ZMINA 21-річний Кирило, який місяць жив у повній ізоляції у квартирі в Донецьку, про яку знала лише його мама. 

До лютого вивезення  з “гідом” у машині коштувало 20 тисяч рублів або 370 доларів з людини, а нині – 60 тисяч рублів або майже 900 доларів. За відмітку про непридатність ще в січні бойовики вимагали 350 доларів, а нині – 2,6 тисячі доларів.

Нагадаємо, що примусова мобілізація на захоплених РФ територіях є порушенням статті 51 Женевської конвенції. Якщо ви мешкаєте на окупованих територіях, то ознайомтеся з інструкцією про те, що робити, якщо вас насильно призивають на війну. 

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter