“Все залежить від гаманця та настрою бойовика”: чоловіки розповіли, як тікають від примусової мобілізацї з Донецька

Дата: 03 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Чоловіки, які живуть у тимчасово окупованому Донецьку, змушені платити сотні доларів, аби покинути дім та уникнути примусової мобілізації. 

Про це вони розповіли виданню The Kyiv Independent.

Фото: Reuters

Проводити примусову мобілізацію на окупованих територіях Росія почала незадовго до повномасштабного вторгенння, й 23 лютого правозахисники оцінювали кількість мобілізованих у 21 тисячу. 

Деяких чоловіків бойовики виловлювали прямо на вулицях або на роботі, а тому вони переховувались. Своєю історією такого досвіду ділився зі ZMINA 21-річний Кирило, який місяць жив у повній ізоляції у квартирі в Донецьку, про яку знала лише його мама. Хлопець зміг виїхати.

Покинути окуповану територію за допомогою так званого “гіда” зміг й чоловік на ім’я Степан, який поговорив з журналістом The Kyiv Independent. 

У зазначений день автівка під’їхала до його будинку й він попрямував до російського кордону. Там після допиту ефсбівців та заповнення документів його пропустили на територію РФ, а вже звідти Степан попрямував до Швеції, де знаходиться зараз. 

Інколи машини з чоловіками, які таким чином покидають окуповану Донеччину, збираються у колону та рушають, чіпляючи спеціальну “перепустку” на лобове скло. 

Деякі з мешканців ОРДО намагаються самостійно їхати полями через кордон. Якщо ж їх затримують, то ікноли є можливість дати хабар. 

“Успіх залежить від гаманця, комунікабельності та настрою бойовика”, – констатує Максим, який також покинув Донецьк. 

Ще одним способом покинути окуповану Донеччину є отримання за гроші відмітки про непридатність, або ж “звільнення” з роботи. Проте після масового виїзду чоловіків за такими “звільненнями”, на кордоні з РФ їх перестали пускати. 

Фото: The Kyiv Independent

Чоловіки, яким вдалось виїхати, кажуть, що ціни на “послуги” у бойовиків збільшились з початком повномасштабного вторгрнення. До прикладу, до лютого вивезення  з “гідом” у машині коштувало 20 тисяч рублів або 370 доларів з людини, а нині – 60 тисяч рублів або майже 900 доларів. За відмітку про непридатність ще у січні бойовики вимагали 350 доларів, а нині – 2,6 тисячі доларів.

Нагадаємо, що примусова мобілізація на захоплених РФ територіях є порушенням статті 51 Женевської конвенції. Якщо ви мешкаєте на окупованих територіях, то ознайомтесь з інструкцією про те, що робити, якщо вас насильно призивають на війну. 

Фотографія обкладинки: USOSCE/Colin Peters

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter