Я в Криму чи на окупованих частинах Донецької та Луганської областей, і мене призивають на війну: що робити?

Дата: 04 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Я у Криму або на окупованій частині Донецької та Луганської областей, і мене призивають на війну: що робити?

ВАЖЛИВО

  • Усі мешканці тимчасово окупованих територій Криму, Донецької та Луганської областей за законодавством України — громадяни України (навіть якщо ви змушені були взяти незаконний паспорт РФ)!
  • Якщо вас змусили вступити до лав збройних сил РФ або афілійованих з ними незаконних збройних формувань, ви розглядатиметеся Україною як жертви воєнних злочинів Росії.

Винні за ці дії понесуть кримінальну відповідальність за статтею 438 КК України (10-15 років позбавлення волі) у судах України або у Міжнародному кримінальному суді за порушення за статтею 8-2(b) xv Римського статуту.

Що робити?

1. Саботуйте службу у військах агресора:

  • Особисто уникайте отримання повісток та дзвінків з окупаційних “військкоматів”.
  • Змініть номер телефону або тимчасово припиніть його використання.
  • Тимчасово змініть місце проживання та не повідомляйте про нього будь-яким способом.
  • Якщо з вами все ж таки вийшли на зв’язок, не відмовляйтеся прямо від виконання “військового обов’язку”, а обґрунтуйте причини, чому ви не можете служити. Список причин тут.

2. Якщо вас таки мобілізували.

  • Щойно ви потрапите на підконтрольну територію України (зіштовхнетеся з українською армією), за першої ж нагоди здавайтеся в полон і повідомляйте, що ви громадянин України з території Криму, Донецької та Луганської областей (навіть якщо у вас при собі немає документів, які це підтверджують, ми встановимо це). Тоді ви залишитеся для України лише жертвами військового злочину та зможете пізніше безпечно повернутися додому живими.
  • Не виконуйте незаконних наказів, не стріляйте у мирне населення та цивільні об’єкти. Якщо ви це зробите, такі дії будуть кваліфіковані як злочини без термінів давності і рано чи пізно вам доведеться відповісти перед судом.

***

P.S. Якщо ж ви добровільно приєднуєтеся до збройних сил РФ і берете участь у війні з Україною, таку участь розглядатимуть як злочин за національним законодавством України — до 15 років позбавлення волі. Якщо ви займаєте командну посаду, будьте готові відповідати у Міжнародному кримінальному суді (Гааґа).

Центр прав людини ZMINA просить розповсюдити цю пам’ятку серед громадян України на окупованих територіях.

Якщо вам відомо про факти примусового призову в тимчасово окупованому Криму Представництво президента України АРК просить надсилати цю інформацію у приватні повідомлення його фейсбук-сторінки або на електронну адресу: press.mpuinarcrimea@gmail.com
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter