У Криму зафіксували 514 фактів переслідування кримчан за “дискредитацію окупаційної армії”

Дата: 27 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Станом на 22 вересня 2023 року в провадженні незаконних “судів” у тимчасово окупованому Криму Представництво Президента України в АРК зафіксувало 514 адміністративних проваджень за статтею 20.3.3 про так звану “дискредитацію російської армії”.

Про це під час свого брифінгу повідомила представниця Президента України в АРК Таміла Ташева

 

У відомстві повідомили, що із загальної кількості зафіксованих адміністративних справ у 435 випадках “суди” ухвалили незаконні рішення, якими вони штрафували громадян України. Сума штрафів коливалася від 30 тис. до 50 тис. рублів.

За словами Таміли Ташевої, окупанти “дуже бояться синьо-жовтого кольору, татуювання на тілі з державними національними символами України, прослуховування українських пісень, вираження своєї думки та вигуку “Слава Україні!”

Вона переконана, що намагання росіян штрафувати кримчан за правду тільки посилює проукраїнські позиції, а динаміка спротиву не просто змінюється, вона трансформується та набирає ще більших обертів. 

Ташева розповіла, що, зокрема, в тимчасово окупованому Севастополі пенсіонер під час купівлі в супермаркеті публічно висловив думку, що через місяць усім росіянам доведеться покинути півострів. Чоловік відмовився перепросити перед Росією і розшукуваним Міжнародним кримінальним судом Володимиром Путіним на камеру, як це зазвичай вимагають окупанти в разі затримання.

“Активно чинять опір рухи спротиву, серед яких “Кримські бойові чайки”, “Жовта стрічка”, “Зла Мавка”, “Атеш”, “Рух 1918” і низка інших активістів та активісток, які розвішують проукраїнські постери та в’яжуть патріотичні жовті стрічки, періодично фіксують злочинні дії окупантів та переміщення їхньої ворожої техніки, псують рашистську символіку та показують, які насправді злочини чинить росія в окупованому Криму”, – сказала Таміла Ташева.

Вона подякувала громадянам України, які щодня демонструють спротив, вірять в Україну, в наші ЗСУ, допомагають інформацією і надихають українців та українок.

19 вересня ZMINA повідомляла, що за півтора року з початку повномасштабної війни окупанти в українському Криму склали 472 адміністративних протоколи за “дискредитацію збройних сил РФ” та висловлення проукраїнської позиції. Чверть цієї кількості склали за останні три місяці.

Нагадаємо, українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, покинути півострів, допоки є така можливість, а для громадян України на півострові оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова. 
 

Читайте також: Росія ізолювала Крим. Сучасність до півострова здатна повернути лише Україна – Володимир Зеленський

Раніше Зеленський закликав громадян України в тимчасово окупованому Криму триматися якомога далі від російських військових об’єктів та надавати українським спецслужбам усю відому інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше.

29 квітня 2023 року Головне управління розвідки Міноборони України після пожежі на нафтобазі в Севастополі, яка була призначена для Чорноморського флоту держави-агресора, повторило заклик до співгромадян у Криму не перебувати поряд з військовими об’єктами.

Раніше Центр журналістських розслідувань також оприлюднив дані розташування військових об’єктів на півострові, що є легітимною ціллю для ураження. 

Українська влада наголошує, що Україна самостійно визначає свій шлях і що торгівля українським Кримом неможлива та неприпустима, адже Кримський півострів – це інтегральна частина України. Україна також наголошує, що без деокупації Криму неможлива безпека в Чорноморському регіоні. 

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.

Відомо, що українські міністерства та державні органи активно працюють над формуванням кадрового резерву для роботи після деокупації Кримського півострова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter