Активісти ініціативи “Зберегти Квіти України” позитивно відреагували на виставлення будівлі на продаж

Дата: 28 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Активісти громадської ініціативи “Зберегти Квіти України” позитивно відреагували на виставлення будівлі “Квітів України” на продаж, бо попередній власник, з яким судяться активісти, за їхніми словами, ставився до будівлі “недбало і нищив її”.

Про це повідомили активісти у своєму телеграм-каналі.

Фото: фейсбук-сторінка спільноти “Квіти України”

“Ми зустрічаємо цю новину з радістю. Попередній власник будівлі ставився до неї недбало, цілеспрямовано її нищив, відмовився підписати охоронний договір з Мінкультом та ДОКС, які визнали будівлю пам’яткою”, – зазначили в ініціативі.

Крім того, розробник також створював свій проєкт реконструкції з надбудовою та підземним паркінгом, за словами активістів, “виходячи виключно з власних фантазій та ігноруючи волевиявлення мешканців міста, аналіз району та вулиці, нехтуючи справжніми потребами містян, які можна було б ефективно монетизувати”.

“Ми, як представники громади, яка два роки захищає будівлю в судах та на вулиці, радіємо можливості побачити нового власника будівлі. Ми мріємо про відновлення “Квітів”, які житимуть повним життям та знову стануть окрасою вулиці Січових Стрільців”, – додали активісти.

Також в ініціативі наголосили, що в містян є дві вимоги до потенційного власника: повага до авторського права та кооперація з архітектором Миколою Левчуком і повага до статусу пам’ятки. 

Раніше Подільський районний суд Києва переніс розгляд справи “про захист честі, гідності та ділової репутації” за позовом ПрАТ “Квіти України” проти активіста та співзасновника громадської організації “Зберегти Квіти України” Тараса Грицюка через відсутність представника забудовника на засіданні. 

Нагадаємо, 15 вересня 2021 року ПАТ “Квіти України” подало позов “про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації” проти активіста ініціативи Тараса Грицюка.

Грицюк – історик, співзасновник ГО “Інша Освіта”, тренер, фасилітатор, член тренерського пулу “Інша Освіта”, співзасновник освітнього простору “Хата-Майстерня”, співзасновник “Urban Space 500”. Член ініціативної групи “Зберегти Квіти України”.

Будівля “Квітів України” розташована в центрі Києва на вулиці Січових стрільців. Вона зведена у 80-х роках XX століття як навчально-методичний павільйон у стилі післявоєнного модернізму за проєктом архітектора Миколи Левчука. Влітку 2021 року власник зрізав плющ, яким був обвитий фасад будівлі, а також почав демонтаж для “реконструкції споруди”. Проти цього виступили громадські активісти.

У липні 2021 року Шевченківський районний суд міста Києва заборонив власнику демонтаж будівлі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter