Суд зупинив реконструкцію будівлі “Квіти України” через можливе порушення авторських прав

Дата: 16 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Шевченківський районний суд міста Києва заборонив власнику демонтаж будівлі, навчально-методичного павільйону в стилі післявоєнного модернізму “Квіти України” на вул. Січових Стрільців, 49, на час судового процесу щодо порушення авторських прав архітектора будівлі Миколи Левчука.   

Про це виданню ZMINA повідомили в адвокатській компанії Axon Partners, яка представляє інтереси архітектора.

Також ця інформація була оприлюднена на фейсбук-сторінці компанії. 

Джерело: фейсбук-сторінка Олександра Ткаченка

Як зазначають у юридичній компанії, Микола Левчук є автором оригінального проєкту будівлі, а також внутрішніх елементів декору будівлі, зокрема оригінальних світильників та дизайну облицювання стін.

По захист прав Левчука до адвокатів звернулася його донька Анастасія. Ситуація стосувалася запланованої реконструкції будинку, який наразі належить ПрАТ “Квіти України”.

Зовнішній вигляд будівлі після реконструкції на рендерах, які оприлюднив власник, свідчив про те, що фасад буде кардинально змінено, а каскадний атріум знищено, розповіла адвокатка Лідія Климків.

Так виглядала оригінальна будівля за проєктом Миколи Левчука. Джерело: інстаграм-сторінка ukrainianmodernism
“Квіти України” – концепція реконструкції. Джерело: hmarochos.kiev.ua

На думку адвокатів, юридична проблема полягає в тому, що власник не залучив Левчука як автора проєкту будівлі до жодних робіт із проєктування реконструкції будівлі й не отримав від нього згоду на зміни.

Сам архітектор виступає проти реконструкції, оскільки внаслідок цього первісний архітектурний вигляд будівлі буде повністю знищений.

На переконання Axon Partners, він має на це право, оскільки архітектурний твір є об’єктом авторських прав, і це прямо визначено Законом України “Про авторське право” (п. 9 ч. 1 ст. 8).

“Архітектор може вимагати збереження цілісності твору і протидіяти будь-якому перекрученню, спотворенню чи іншій зміні твору або будь-якому іншому посяганню на твір, що може зашкодити честі та репутації автора”, – заявили правники.

Це право діє протягом усього життя автора, а оскільки це особисте немайнове право автора, воно не могло бути відчужене в момент створення будівлі у 80-х роках минулого століття, впевнені захисники інтересів Левчука. Тобто власник будівлі мав погодити з ним проєкт реконструкції перед тим, як починати демонтаж, але не зробив цього.

Axon Partners взялося за підготовку позову про захист прав архітектора. Але 12 липня активісти повідомили, що власник будівлі вже почав її демонтаж попри обіцянки зустрітися з представниками громадськості.

“Тоді ми разом з колегою Русланом Ніфтуллаєвим оперативно звернулися до Шевченківського районного суду міста Києва із заявою, в якій просили заборонити власнику будь-які роботи на час судового процесу”, – розповіла Лідія Климків.

13 липня суд заяву задовольнив.

Копія рішення суду щодо “Квітів України”. Джерело: фейсбук-сторінка Axon Partners
Копія рішення суду щодо “Квітів України”. Джерело: фейсбук-сторінка Axon Partners

“Протягом найближчих днів ми подамо позов і будемо вимагати збереження первісного архітектурного проєкту та дотримання прав архітектора Левчука. Крім цього, ми проситимемо виплатити компенсації за зруйновану будівлю. Це не швидкий процес. Але поки суд розглядатиме справу, “Квіти України” будуть у відносній безпеці, бо діятиме заборона на здійснення реконструкції”, – йдеться в повідомленні на сторінці адвокатської компанії. 

Водночас нардеп Дмитро Гурін на своїй сторінці у фейсбуку повідомив, що Шевченківський райсуд Києва 13 липня заарештував будівлю “Квіти України” в межах “справи про самоправство, відкритою за заявою одного з активістів”.

У відповідь на рішення суду, власник будівлі заявив, що ПрАТ “Квіти України”, як законослухняний суб’єкт правовідносин, негайно припинило проведення підготовчих робіт і вжило заходів із забезпечення вивозу техніки з території будівельного майданчика на вул. Січових Стрільців, 49, у Києві.

“Разом з цим компанія залишає за собою право на вжиття адекватних правових механізмів по захисту своїх інтересів, а також укотре звертається до поліції з проханням забезпечити відновлення порушеного громадського порядку по вул. Січових Стрільців, 49, у м. Києві, а також заблокувати доступ сторонніх осіб до приватної території будівельного майданчика з міркувань безпеки життя і здоров’я громадян”, – йдеться в заяві на сторінці ПрАТ “Квіти України” у фейсбуку.

Раніше про те, що роботи з демонтажу модерністської будівлі “Квіти України” в Києві необхідно зупинити, заявив міністр культури Олександр Ткаченко.

“Хоча забудовник відмовляється це робити й наполягає на своєму, хотів би звернути увагу, що допоки є сумніви щодо законності містобудівних умов і обмежень, початок будь-яких будівельних чи демонтажних робіт є неправомірним. До того ж зупинення має тривати до розв’язання питання про надання охоронного статусу, на якому наполягають активісти”, – написав він на своїй сторінці у фейсбуку.

Міністр звернувся до очільника Києва Віталія Кличка, зазначивши, що об’єкт перебуває в історичному ареалі Києва, і закликав “ретельніше підходити до видачі містобудівних умов та обмежень, а не роздавати їх з висотністю, яка абсолютно паплюжить місто”.

Про те, що будинок “Квіти України” реконструюють під офісний центр, стало відомо ще на початку червня 2021 року. Проєкт передбачав надбудову та підземний паркінг. Дозвіл на будівельні роботи ПрАТ “Квіти України”, бенефіціарами якого, за даними порталу YouControl, є Олексій Пишний та Андрій Скалозуб, отримало наприкінці 2020 року. У березні 2021-го власник будівлі підписав договір з генпідрядником робіт – ТОВ “Амбас”.

Ще на початку червня робочі в межах підготовчих робіт зрізали 35-річний виноград, який повністю покривав фасад будівлі. А 12 липня техніка встигла знести частину фасаду будівлі, проте згодом активісти зламали паркан і заблокували роботу будівельників.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter