Киянка заявила, що поліція відмовилася приймати її заяву про зґвалтування: правоохоронці це спростовують

Дата: 18 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

У соціальних мережах дівчина на імʼя Анна розповіла, що 14 квітня її зґвалтував знайомий, а наступного дня вона намагалася подати заяву про зґвалтування до поліції Шевченківського управління поліції ГУНП в місті Києві. Однак правоохоронці не хотіли приймати заяву, а також звинувачували дівчину в тому, що сталося. Водночас самі правоохоронці кажуть журналістам, що Анна “прикрасила” ситуацію. 

Про це повідомляє видання “Українська правда. Життя” з посиланням на слова Анни. 

Ілюстративне зображення. Фото: СтопКор

За словами дівчини, у поліції вона розповіла деталі зґвалтування, однак правоохоронці заявили, що без безпосереднього проникнення чоловічого статевого органу такі дії нібито не вважаються зґвалтуванням та назвали це “петингом, який не сподобався”. 

Крім того, поліцейські, як каже Анна, стверджували, що сенсу писати заяву немає, а якщо вона все ж напише й інформація не підтвердиться, то їй доведеться сплатити штраф. 

Після цього дівчина розплакалася, а поліцейські наказали їй “припинити влаштовувати виставу”. 

Згодом правоохоронці разом з дівчиною поїхали до лікарні. 

“Приїхавши, я почула такі слова від лікарів: “Ми не маємо права оглядати її, цим мають займатися судмедексперти, а ми можемо лише візуально подивитися на неї”. Показавши їм те, що я маю вагіну, а не щось інше, ми просто поїхали звідти, а поліція записала, що лікарі в мене не виявили ніяких ушкоджень”, – розповіла потерпіла.

Далі Анна з правоохоронцями рушила до квартири, де стався інцидент. Там вони поспілкувались із сусідами, а також переглянули камери відеоспостереження, на яких видно, що дівчина заходила до квартири разом з компанією хлопців. 

Повернувшись до відділку, правоохоронці наказали дівчині писати пояснювальну, що зґвалтування не було. 

“Я не бачила сенсу продовжувати йому (поліцейському. – Ред.) щось доказувати. Змирилась. Написала. Він ще зняв мене на відео, де я просто повторюю за ним його вигадану історію”, – додала вона.

Насамкінець Анна повідомила, що правоохоронці називали в її присутності дівчат “тьолками” та звинувачували їх у зґвалтуваннях: мовляв, вони знають куди йдуть та що там відбуватиметься. 

У столичній поліції виданню “Українська правда. Життя” розповіли, що дівчина дійсно приходила та казала, що її зґвалтували.

“13 квітня вони пили алкоголь у квартирі, відпочивали, а через добу вона звернулася, що її зґвалтували. Її опитали, поговорили, і вона сказала, що насправді зґвалтування не було. Мовляв, “у нас із тим хлопцем, напевно, вийшло непорозуміння, заяву я не писатиму”, – заявили правоохоронці.

Утім, у поліції стверджують, що звернення зареєстрували, а всіх учасників події встановили, зокрема й хлопця, якого дівчина звинуватила у зґвалтуванні. Після того як усіх свідків викликали та опитали, дівчина нібито відмовилася писати заяву.

“Лікар підтвердив, що факту проникнення не було, тілесних ушкоджень на тілі не виявлено. Перевірка триває, однак наразі інформація про те, що дівчину зґвалтували, не підтвердилася”, – зазначають у поліції.

У поліції наголосили, що не можуть стверджувати, що хлопець не чіпав дівчину руками. Однак довести це, за їхніми словами, буде важко. Наразі там проводять службову перевірку стосовно звернення дівчини щодо некоректного ставлення до неї з боку правоохоронців.

Анна знову збирається написати заяву до поліції.  

Нагадаємо, група 20-річних хлопців у Києві влаштовувала “вечірки”, куди запрошували дівчат, яким, ймовірно, підсипали снодійне з наркотичною дією в алкоголь. Після цього молодики проводили прямі ефіри, де на камеру знущалися з напівпритомних дівчат, роздягали їх, знімали на відео статеві органи та ґвалтували пальцями. Кожне відео супроводжувалося сміхом та коментарями із сексуальним підтекстом. Автори заявляли, що роблять такий контент, щоб “показати аморальність жінок”.  

Андрію Ярині та його другу Ярославу Домбровському, яких підозрюють в організації “п’яних вечірок” і поширенні порноконтенту, Шевченківський райсуд Києва обрав запобіжний захід.

Крім того, у 2021 році в Мукачівському районі на Закарпатті троє підлітків зґвалтували 14-річну дівчину, зняли це на телефон і поширили відео серед учнів школи, де вона навчалась. За цей злочин у 2023 році суд призначив їм іспитовий термін на два роки. 

Згодом Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець узяв цю справу під особистий контроль.

Читайте також: Сексуальні домагання: що робити, куди звертатись, як реагувати?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter