У Києві група молодиків транслювала в соцмережах зґвалтування дівчат, яким підсипали снодійне. Поліція відкрила провадження

Дата: 01 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Група 20-річних хлопців у Києві влаштовувала “вечірки”, куди запрошували дівчат, яким, ймовірно, підсипали снодійне з наркотичною дією в алкоголь. Після цього молодики проводили прямі ефіри, де на камеру знущалися з напівпритомних дівчат, роздягали їх, знімали на відео статеві органи та ґвалтували пальцями. Кожне відео супроводжується сміхом та коментарями із сексуальним підтекстом. Автори заявляють, що роблять такий контент, щоб “показати аморальність жінок”.  

Про це розповіла громадська діячка, продюсерка та ведуча Ярослава Кравченко з посиланням на інформацію підписниці. 

Фото: Поліція Києва

За попередньою інформацією, хлопці, які фігурують у відео, переїхали до Києва з Івано-Франківська місяць тому. 

В одній зі сторіс, хлопець на імʼя Андрій, на сторінці якого і публікують контент, каже:

“Дівчина, яка блювала в нас у туалеті “Ксанаксом”, буде чиєюсь мамою або просто жінкою. Уявіть, пацани, у когось буде така дівчина”. В іншому відео він жартує щодо дівчини, яка перебуває поруч: “Її треба накачати, вона казала, що не питиме”

Після того як активістки розповіли про згадані вечірки в соцмережах, на це відреагувала Національна поліція. Поліцейські встановили особи порушників і 1 лютого провели у них обшуки.

“Як тільки в інтернет-мережі з’явилися фото та відео з вечірок, де молоді люди вживають алкоголь і кривдять та принижують дівчат, правоохоронці відразу розпочали відпрацювання. На цей час поліцейські вже встановили фігурантів та місця їх перебування”, – повідомили в поліції Києва.

В межах кримінального провадження правоохоронці проводять необхідні слідчі та розшукові заходи в столиці та ще одному регіоні держави.

Зокрема, оперативники карного розшуку та міграційної поліції разом зі слідчими за процесуального керівництва прокурорів проводять обшуки за адресами проживання та в орендованих квартирах фігурантів.

Громадська організація “Марш жінок” пояснила, що, навіть якщо жодна з потерпілих не напише заяву в поліцію, в Україні вже є інструмент, який уможливлює кримінальне переслідування у подібних випадках сексуального насильства і домагань:

“Всі докази – у відкритому доступі, включно з ймовірною адресою квартири, де все відбувалося, ймовірними номерами машини кривдника та його ПІБ. Відео, фото – все є. Вимагаємо дотримання норм Стамбульської конвенції! Саме час, аби діяти не на папері”.

Водночас адвокатка та правозахисниця ЮрФем” Оксана Копійчук у коментарі виданню ZMINA каже, що на відео, які ширяться мережею, хлопці, користуючись алкогольним або наркотичним сп’янінням дівчат, вчиняють сексуальне насильство, що є злочином проти статевої свободи та недоторканості особи.

“Проте тут варто розуміти, що кримінальне провадження за статтями Кримінального кодексу України 152 (зґвалтування), 153 (сексуальне насильство), та 154 (примушування до вступу в статевий зв’язок), це кримінальні провадження у формі приватного обвинувачення. Тобто в цьому випадку обов’язково спочатку має бути заява потерпілої про злочин”, – зазначила експертка.

Беручи до уваги створення відео, їх розповсюдження мережею, та зміст даних відео, Копійчук вважає, що дані дії можуть кваліфікуватися за статтею 301 і ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів, статтею 301-2 і проведення видовищного заходу сексуального характеру за участю неповнолітньої особи і за статтею 307 і незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів ККУ, що не є провадженням у формі приватного обвинувачення. Відтак, розслідування щодо таких дій може бути розпочате за відсутності заяви потерпілої.

Відреагувала на ситуацію і заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко. Вона зазначила, що 31 січня Нацполіція оперативно взяла інцидент в роботу:

“Поки ми боремося з ворогом-терористом на всіх фронтах, окремі особи дозволяють собі влаштовувати вечірки з алкоголем, наркотиками та ґвалтуванням дівчат, при цьому знімають все та публікують у соцмережах, принижуючи гідність дівчат та паплюжать моральні цінності українського народу”.

За словами Павліченко, переглянувши численні коментарі під дописами публічних осіб, вона помітила звинувачення дівчат у тому, що трапилося. Заступниця наголосила, що потерпілі не можуть спровокувати акт насильства, тому в цьому завжди винен кривдник. 

Жінки та дівчата, які постраждали від подібних інцидентів, можуть звертатися по допомогу за телефонами 102, 15 47 та 116 123. Крім того, можна повідомити про проблему на гарячу лінію “Юрфем: підтримки” за номером 0681455590. Тут потерпілі зможуть отримати юридичну консультацію, їм допоможуть написати заяву в поліцію, зібрати докази, знайдуть адвоката та оплатять його послуги, а за потреби також спрямують на медичну чи психологічну допомогу.
 
Нагадаємо, що ZMINA зібрала контакти організацій, що надають як безоплатну психологічну підтримку, так і платні консультації.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter