Омбудсман узяв під особистий контроль справу щодо зґвалтування 14-річної дівчини на Закарпатті

Дата: 27 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець узяв під особистий контроль резонансну справу про групове зґвалтування неповнолітньої на Закарпатті, за яке суд дав умовний термін трьом обвинувачуваним підліткам. 

Про це він повідомив у своїх соцмережах. 

Фото: Вікна

Лубінець нагадав, що спочатку хлопці заманили свою подругу до подвір’я одного з підлітків, а потім до підвалу. Дівчина давно товаришувала з ними, тому пішла. Там один з них ударив дівчину по голові, а потім вони по черзі зґвалтували її. Усі свої дії підлітки знімали на відео, щоб пізніше шантажувати дівчину. Згодом вони опублікували відео знущань в інтернеті та продемонстрували однокласникам у школі.

Про зґвалтування дівчини дізналася її бабуся та викликала поліцію.

На суді всі троє хлопців визнали свою провину. Так, спочатку суддя Воловецького районного суду присудила хлопцям по п’ять років позбавлення волі, але звільнила від покарання, призначивши всім трьом іспитовий термін на два роки.

Примітно, що суд ухвалив вирок за ст. 153 (сексуальне насильство без проникнення), а не за 152-ю статтею (зґвалтування).

“Як з’ясувалося, права дівчини під час судового процесу були грубо порушені: він відбувався за участю адвоката з Центру правової допомоги, інтереси в суді представляла служба захисту дітей місцевої сільради. І ця ж сама служба захисту дітей дала ґвалтівникам позитивні характеристики”, – наголосив Лубінець.

Він пообіцяв ретельно проаналізувати дії судді, прокуратури та місцевої служби захисту дітей, працівник якої представляв інтереси потерпілої в суді. 

“Виявилося, що мати одного з хлопців також є працівницею тієї служби соцзахисту дітей. Тому є сумніви щодо “неупередженості” та професійності представлення інтересів дівчинки”, – повідомив Омбудсман.

Насамкінець Уповноважений наголосив, що справа перебуває під його особистим контролем, оскільки зафіксовано порушення права дитини на захист та справедливе судочинство. 

Нагадаємо, що подія трапилася ще влітку 2021 року, однак суд ухвалив вирок у справі тільки зараз.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter