Заборону одностатевих шлюбів у Японії визнали незаконною

Дата: 18 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Окружний суд Японії постановив, що невизнання одностатевих шлюбів у країні є неконституційним.

Про це повідомляє BBC.

Фото: CNN

Конституція Японії, ухвалена після закінчення Другої світової війни, визначає шлюб як “взаємну згоду обох статей”. Рішення суд ухвалив, розглядаючи одну зі справ від гомосексуальної пари, яка не могла офіційно оформити стосунки в країні. Один з позивачів вимагав моральної компенсації в розмірі мільйона єн, або 9 тисяч доларів.

Судді відхилили позов про компенсацію, але визнали заборону вступати в шлюб неконституційною. Адвокати позивачів заявили, що формулювання щодо шлюбу в конституції насправді стосується запобігання примусовим шлюбам, а не заборони одностатевих шлюбів.
 
Попри рішення місцеві медіа зауважують, що легалізація одностатевих шлюбів у Японії досі не гарантована, адже для остаточного рішення не вистачає політичної волі. Японія – єдина країна “Великої сімки”, в якій досі гомосексуальним парам забороняють укладати шлюб. 
 
Нагадаємо, що одностатевим парам дозволяється одружуватись у понад 20 країнах світу. Першою такою країною стали Нідерланди. Там реєструвати одностатеві шлюби почали з 1 квітня 2011 року. Такі шлюби легалізовано, зокрема, у Швейцарії, НімеччиніГреціїФінляндії, Північній Ірландії, Тайвані, Австрії.
 
В Україні гомосексуали не можуть офіційно зареєструвати шлюб чи партнерство. Однак наразі в ЄСПЛ перебуває справа гей-пари українців, які поскаржилися на те, що законодавство не дозволяє їм укласти шлюб на батьківщині, а тому вони втрачають низку прав, які мають гетеросексуальні пари в шлюбі. В практиці суду вже є досить розвинута практика щодо рішень у таких справах проти Італії та Греції, а тому, за словами фахівців, Україні буде дуже складно заперечувати дискримінацію.
 
Досі в семи країнах світу влада може вбити вас, якщо ви практикуєте гомосексуальні контакти. Також в 31 країні-члені ООН за те, що людина є гомосексуальною, її можуть запроторити за ґрати на вісім років, а ще у 26 країнах-членах організації за це передбачено суворіші покарання.  
 
Фотографія обкладинки: Getty Images 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter