“Буде дуже складно заперечувати дискримінацію”: адвокат про справу гей-пари з України в ЄСПЛ

Дата: 05 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Україні буде дуже складно заперечувати дискримінацію в справі двох чоловіків, які поскаржилися на те, що законодавство не дозволяє їм укласти шлюб на батьківщині, а тому вони втрачають низку прав, які мають гетеросексуальні пари в шлюбі. Причиною складності стане те, що в ЄСПЛ уже є досить розвинута практика щодо рішень у таких справах проти Італії та Греції.

Про це повідомив керівник Центру стратегічних судових справ УГСПЛ (Українська Гельсінська спілка з прав людини) Михайло Тарахкало в ефірі Громадського радіо.

Фото: AFP
Заяву проти України до суду ще у 2014 році подала пара Андрія Маймулахіна та Андрія Марківа. Чоловіки понад 10 років живуть разом, однак через прогалини в законодавстві не можуть зареєструвати шлюб, а відповідно, позбавлені низки прав. Вони, як і тисячі інших гомосексуальних пар, не можуть розв’язувати питання спадщини, користування спільно надбаним майном або його розподілу в разі розлучення. Не мають партнери й права ухвалювати медичних рішень за кохану людину. 

“У нас є спільна власність, взаємна підтримка та турбота, наші улюблені тварини, зобов’язання один перед одним та взаємна відповідальність. Ми ділимо всі радощі та негаразди як будь-яка сім’я, але в очах держави – ми два окремих чоловіки, які не мають нічого спільного, взаємних прав та обов’язків. Ми не згодні з цим”, – розповідає один з позивачів Андрій Маймулахін.

Українське міністерство юстиції мало розробити законопроєкт про цивільне партнерство до 2020 року, адже відповідний пункт містився в плані дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини. Нацстратегію підписав у 2015 році тодішній президент Петро Порошенко, а згодом документ ухвалив і Кабмін. 

Гей-пара з України Роман та Антон. У 2019 році вони уклали шлюб у Данії, однак в Україні їх свідоцтво не дійсне. Фото: Reuters

Однак уже наприкінці 2018 року, презентуючи звіт про виконання плану дій з реалізації Нацстратегії, заступник міністра юстиції Сергій Петухов заявив, що ініціативи щодо цивільного партнерства у відомстві не розроблятимуть через невдоволення місцевих депутатів, які за декілька років ухвалили низку однотипних рішень з гомофобними закликами до позбавлення прав ЛГБТ-українців. 

Розробити законопроєкт про легалізацію цивільних партнерств уже декілька років поспіль закликає Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Просили про це й президента Володимира Зеленського

“Україні буде дуже складно заперечувати дискримінацію, оскільки в ЄСПЛ уже досить розвинута практика щодо рішень у таких справах – це пул справ проти Італії, Греції, у яких визнавалися порушення за статтями 8 та 14 конвенції щодо дискримінації. Для мене як для адвоката не зрозуміло, чому влада не може легалізувати законодавчо певний стан особи. Є багато цивільних прав, якими особи не можуть користуватися, перебуваючи у фактичних сімейних відносинах, і це породжує багато юридичних проблем, які потрібно врегулювати: рано чи пізно це все одно доведеться зробити”, – наголошує Трахкало. 

Якщо ЄСПЛ ухвалить позитивне рішення щодо скарги чоловіків, то Україна матиме виплатити їм компенсацію. Такі вже раніше виплачувала Італія, коли проти неї позивалися шестеро гомосексуальних пар. 

“Якщо ці скарги задовольнять, то Україна матиме виплатити компенсацію, а кожна одностатева пара зможе подати скарги. Якщо не буде суттєвих відмінностей у цих справах, то суд їх буде задовольняти, якщо цих скарг буде багато – ЄСПЛ ухвалить так зване пілотне рішення, тобто він вкаже Україні на системні недоліки в законодавстві, які порушують Конвенцію з прав людини, і вона буде вимушена їх виправити, або через деякий термін такі скарги будуть задоволені автоматично, і Україна виплачуватиме ці компенсації кожній парі”, – пояснює експерт Правозахисного ЛГБТ Центру “Наш світ” Андрій Кравчук.

Нагадаємо, що досі у своїй країні гомосексуальні українці стають жертвами злочинів ненависті через ставлення оточення до їхньої орієнтації, однак правоохоронці не одразу бачать мотив упередження в таких випадках, навіть коли зловмисники не приховують цього. 

Раніше ZMINA докладно розповідала про те, як відбуваються розслідування злочинів ненависті в Україні, а також про те, як працюють із цією ж категорією справ їхні колеги з Німеччини.

Пандемія коронавірусу скоротила кількість нападів на гомосексуалів в Україні, однак ситуація досі залишається тривожною.

Фотографія обкладинки: NBC News

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter