Побиття трансґендерної людини в Житомирі розслідуватимуть як злочин ненависті 

Дата: 16 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Кримінальне провадження щодо нападу на трансґендерну людину в Житомирі, який стався наприкінці квітня і який спочатку кваліфікували як “Грабіж”, доповнили 161-ю статтею Кримінального кодексу України (“Порушення рівноправності громадян”), тож розслідуватимуть як злочин ненависті. 

Про це повідомила Моніторингова місія ООН з прав людини і Моніторингова місія ООН з прав людини документує порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права тощо. на своїй сторінці у фейсбуку. 

У нещодавній справі щодо нападу на трансґендерну особу через її сексуальну орієнтацію та ґендерну ідентичність, слідчий…

Опубліковано Моніторингова місія ООН з прав людини / UN Human Rights Monitoring Mission Середа, 15 липня 2020 р.

 

У коментарі ZMINA Олександр Зінченков, експерт Правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ”, який, зокрема, домагався доповнення провадження 161-ю статтею, зауважує, що відповідну ухвалу слідчий суддя виніс на скаргу адвокатки потерпілого ще місяць тому, але інформацію внесли до ЄРДР лише зараз.  

Раніше в провадженні щодо нападу вже змінювали попередню кваліфікацію. Справу, яку спочатку кваліфікували за статтею 186 (“Грабіж”), розслідують наразі, крім 161-ої, за статтями 187 (“Розбій”), 189 (“Вимагання”), 152 (“Зґвалтування”) та 127 (“Катування”) Кримінального кодексу України.   

Водночас у своєму дописі Моніторингова місія ООН з прав людини, зазначає, що в статті 161 “конкретно не згадуються сексуальна орієнтація і ґендерна ідентичність у списку характеристик, які можуть бути причиною дискримінації”. 

Орган натомість закликає розробити таку кваліфікацію і Наразі в Україні зареєстровано три законопроєкти, що мають на меті криміналізувати злочини ненависті за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності: статистика правозахисних організацій свідчить, що саме за цією ознакою відбувається найбільша кількість злочинів ненависті в Україні. Водночас низка релігійних та націоналістичних організацій, окремих політиків та посадовців, а також громадських діячів виступили проти таких законодавчих ініціатив, послуговуючись переважно маніпулятивними аргументами. , яка адекватно відбивала б серйозність злочину і його вплив на всю спільноту:

“Включення цих характеристик у текст відповідних статей Кримінального кодексу встановило б відповідальність за злочини, вчинені з мотивом упередженості… Доки така реформа не буде здійснена, міжнародні стандарти органів ООН і Європейського суду з прав людини вимагають розуміти “інші характеристики” статті 161 таким чином, щоб вони включали поняття сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності”. 

Нагадаємо, що, за інформацією правозахисників, у ніч на 30 квітня на Соколовському масиві в Житомирському районі міста Житомира зґвалтували, пограбували та катували 19-річного гея, який ідентифікує себе як трансґендерну дівчину. Спочатку нападник був один, але пізніше до нього приєдналися п’ятеро друзів.

Згодом пресслужба Головного управління Національної поліції в Житомирській області опублікувала пресреліз щодо нападу. Так, у повідомленні йшлося, що “між хлопцями стався конфлікт, оскільки потерпілий прийшов в образі дівчини, а інші п’ятеро учасників проїжджали повз та вирішили втрутитися”.   

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter