Правоохоронці подали свою версію нападу на гея в Житомирі

Дата: 05 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Пресслужба Головного управління Національної поліції в Житомирській області опублікувала пресреліз щодо нападу на 19-річного гея. Так, у повідомленні йдеться, що “між хлопцями стався конфлікт, оскільки потерпілий прийшов в образі дівчини”, а інші п’ятеро учасників проїжджали повз та вирішили втрутитися.  

Фото надане Правозахисним ЛГБТ-центром “Наш світ”

“Уранці 30 квітня до поліції надійшло повідомлення від жителя Соколовського дачного масиву Житомирського району про вчинений відносно нього злочин. За словами 19-річного хлопця, він під виглядом дівчини познайомився через інтернет-мережу із 17-річним парубком та домовився про зустріч 29 квітня о 23:00. В обумовлене місце, лісову околицю обласного центру, заявник прийшов в образі дівчини з макіяжем, перукою та одягом. За письмовими показами заявника, після нетривалого спілкування між новими знайомими відбувся оральний статевий акт, на який він погодився за власним бажанням”, – пишуть у пресрелізі. 

У повідомленні додають, що після цього “один із партнерів запідозрив, що зустрівся не з дівчиною, і  між ними виник конфлікт”:

“Під час сутички повз парубків проїжджав транспортний засіб, водій та пасажири якого втрутились у ситуацію. У результаті в заявника відібрали мобільний телефон, нанесли йому тілесні ушкодження та роздягнули, змусивши в такому вигляді йти додому”. 

Наразі, додають у пресрелізі, для встановлення всіх обставин проводять слідчі дії, зокрема правоохоронці опитали учасників події та призначили судово-медичну експертизу. Після проведення всіх слідчих дій можлива додаткова кваліфікація події. 

Раніше ZMINA повідомила, що в ніч на 30 квітня на Соколовському масиві в Житомирському районі міста Житомира зґвалтували, пограбували та катували 19-річного гея. У заяві до поліції він ідентифікує себе як трансґендерну людину. Як повідомив представник Правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ” Олександр Зінченков, за паспортом потерпілий є чоловіком та говорить про себе в чоловічому роді (тому в матеріалі використано займенник “він”. – Ред.).

Спочатку нападник, відомий у місті професійний спортсмен, був один, але згодом до нього приєдналися п’ятеро друзів. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ст. 186 (“Грабіж”) і Грабіж, поєднаний з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства, або вчинений повторно, або за попередньою змовою групою осіб. Карається позбавленням волі на строк від чотирьох до шести років.. Речниця поліції Житомирської області Алла Ващенко розповіла, що поліція кваліфікувала побиття та зґвалтування хлопця як “грабіж”, оскільки для іншої кваліфікації необхідно отримати висновки певних експертиз, а також відповідну заяву від потерпілого.

У редакції в наявності є повторна заява потерпілого, в якій ідеться про те, що нападник його орально зґвалтував, а потім побив і вкрав у нього мобільний телефон. Згодом до зловмисника приєдналися ще п’ятеро людей четверо хлопців та одна дівчина, яких він викликав телефоном. 

Нападник із друзями продовжили знущатися з хлопця. Дівчина надягнула на нього кайданки, інші хлопці били, погрожували ножем, зрізали з нього одяг та роздягнули.

Під час цього, як написав потерпілий, його ще кілька разів спробували зґвалтувати, але він був напівпритомний. За словами хлопця, знущання тривали декілька годин. Він кричав та благав його відпустити, казав, що “просто піде”. Натомість постраждалому говорили, що його вб’ють або втоплять. Потім вимагали 10 тисяч гривень. Ближче до світанку хлопця оголеним погнали перед машиною в бік його дому, погрожували ножем. Усе це знімали на мобільні телефони. 

Потерпілий просить поліцію відкрити провадження за кількома статтями, а саме ст. 121 “Умисне тяжке тілесне ушкодження”, ст. 127 “Катування”, ст. 161 “Порушення рівноправності громадян” та ст. 162 “Порушення недоторканності житла” Кримінального кодексу України.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter