За акцію під Офісом президента вручили ще одну підозру, тепер активісту Ратушному

Дата: 25 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Засновник руху “Захистимо Протасів Яр” Роман Ратушний отримав підозру через акцію протесту під стінами Офісу президента 20 березня. 

Про це він повідомив у фейсбуку. 

Роман Ратушний. Фото: Громадське
Підозру, за словами Ратушного, йому оголосили за двома статтями: хуліганство, вчинене групою осіб, із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для заподіяння тілесних ушкоджень (ч. 4 ст. 296 ККУ), а також  умисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом або що заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах. 

Санкції першої статті передбачають покарання від 3 до 7 років позбавлення волі, а другої – від 3 до 10 років.

У коментарі виданню ZMINA Ратушний повідомив, що наразі чекає на дзвінок слідчого, який має назвати дату суду з обрання йому запобіжного заходу.

“Слідство подало клопотання про запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту”, — уточнив Ратушний.

Активіст також повідомив, що після суду він з адвокаткою Євгенією Закревською готуватиме лінію захисту й паралельно — добиватиметься спростування інформації, яку поширив щодо нього заступник міністра Антон Геращенко у своєму відеоролику.

І сам підозрюваний, і його адвокатка вважають підозру необґрунтованою.

За словами Ратушного, в документі зазначено, що він нібито “палив фаєр, чим становив якусь загрозу”. Підтверджене це лише свідченнями поліцейських, які були присутні на акції біля ОП 20 березня.

На думку адвокатки Ратушного Євгенії Закревської, сам опис подій у підозрі її підзахисному не відповідає заявленій статті Кримінального кодексу. До того ж, жодного доказу, що Ратушний взагалі причетний до вчинення інкримінованих йому дій, немає, вважає вона.

Напередодні оголошення підозри Ратушний закликав МВС спростувати недостовірну інформацію щодо нього у відео, яке виклали силовики як доказ хуліганських дій щонайменше п’ятьох людей. Наразі активіст вважає, що за врученням підозри стоїть заступник голови офісу президента Андрій Смирнов.

“Це помста за мою діяльність щодо захисту Протасового Яру від незаконної забудови Геннадія Корбана, інтереси якого Смирнов лобіює і після того, як перестав бути його адвокатом”, – вважає Ратушний. 

Через погрози активіст був вимушений переховуватися та навіть просив про зустріч та допомогу президента Володимира Зеленського. Фото: Офіс президента

У листопаді 2019 року Ратушний  оприлюднив аудіо розмови зі Смирновим, у якому той каже, що не хоче довести ситуацію до стрілянини й що когось можуть “вивезти”. Сталося це після того, як Шостий апеляційний адмінсуд Києва задовольнив скаргу і поновив дію припису Держархбудінспекції про заборону будівельних робіт у Протасовому Яру. 

Окрім цього, Геннадій Корбан, адвокатом якого був Смирнов, публічно в коментарях у фейсбуці погрожував Ратушному. За цим фактом поліція навіть відкрила кримінальне провадження. Через погрози активіст був вимушений переховуватися та навіть просив про зустріч та допомогу президента Володимира Зеленського. Коротка розмова між ними відбулася в межах зустрічі Зеленського з активістами Євромайдану, але Ратушний розповідав, що лишився розчарованим нею.

Нагадаємо, що 20 березня біля Офісу президента в Києві відбулася чергова акція прихильників одеського активіста Сергія Стерненка, які вважають вирок суду щодо нього упередженим. Вони вимагали звільнення чоловіка та реального реформування судової системи.

Під час акції мітингувальники залили стіни й бруківку фарбою, намагалися підпалити табличку “Президент України” та розбили скло у дверях на вході. Правоохоронці, які працювали на мітингу, не втручались у перебіг акції, а очільник МВС Арсен Аваков говорив, що зроблено це було свідомо. Однак фахівці кажуть, що це є порушенням права на свободу зібрань. 

Правоохоронці оголосили про підозру одному з організаторів акції, лідеру руху “Гонор” Сергію Філімонову.

Також відомо, що поліція оголосила підозру в хуліганстві 26-річному Владу Сорду. Вінничанина, який до 2014 року жив у Криму, а згодом пішов воювати на Донбас, підозрюють за тією ж статтею, що й Філімонова. Водночас друзі кажуть, що затримали Сорда з порушеннями, коли той повертався з акції, а його поведінку на мітингу пов’язують з посттравматичним синдромом, спричиненим вибухом петард.  

Загалом в опублікованій заяві МВС йдеться про п’ятьох людей, яких підозрюють в організації чи активній участі в мітингу. Крім вищезазначених, називаються прізвища Олексія Білковського та Дениса Міщенка.

Фотографія обкладинки: сторінка Ратушного у фейсбуку 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter