Справа Щербича: Стерненку присудили сім років позбавлення волі з конфіскацією половини майна

Дата: 23 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Приморський районний суд визнав Сергія Стерненка і Руслана Демчука винними в справі про викрадення у 2015 році депутата Комінтернівської районної ради Одещини Сергія Щербича. Їм присудили по сім років і три місяці позбавлення волі з конфіскацією половини майна.

Про це стало відомо з трансляції на сторінці Сергія Стерненко із зали суду. 

Сергій Стерненко в суді. Фото: Максим Пшибишевський

Суд урахував, що за однією з інкримінованих статей сплив термін давності, але серед обтяжувальних обставин загалом суддя назвав те, що Стерненко “негативно ставиться” до партії, до якої належав викрадений (“Довіряй справам” мера Одеси Геннадія Труханова), а також те, що потерпілий на час нападу “виконував службовий або громадський обов’язок”.

На переконання Сергія Стерненка, на суддю тиснули, через це оголошення вироку перенесли з 19 на 23 лютого.

“Це рішення продиктовано з Банкової. Банковій не подобається, коли її критикують”, – заявив активіст у залі суду.

До оскарження рішення Стерненко перебуватиме під арештом у СІЗО.

Під стінами суду протягом засідання мітингували прихильники Сергія Стерненка.

На засідання з Києва приїхала, зокрема, колишня виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Фото: Максим Пшибишевський

24 квітня 2015 року невідомі викрали й катували депутата Комінтернівської районної ради Одеської області Сергія Щербича, як заявляв сам потерпілий, з вимогою скласти мандат. У вересні 2015-го в цій справі затримали Сергія Стерненка та Руслана Демчука, які на той момент були серед лідерів “Правого сектору” Одещини, але пізніше відпустили: спочатку під заставу, потім – під особисте зобов’язання. У “Правому секторі” назвали цю справу репресіями щодо їхніх активістів.

Сам Стерненко також заперечує свою причетність та наголошує на політичній вмотивованості цієї справи, а також іншої, де він є фігурантом: йдеться про смерть Івана Кузнецова під час нападу на Стерненка у 2018 році –Українська Гельсінська спілка з прав людини заявила, що розглядає цю справу (за 2018-й) як політично вмотивоване переслідування Сергія Стерненка.

Раніше аналітичний центр Фундація DEJURE опублікувало матеріал про суддів, які ведуть справи щодо Сергія Стерненка, зокрема, про суддю Віктора Попревича, який виголошував сьогодні вирок.

Суддя Попревич звільнив під заставу директора дитячого табору «Вікторія», де у вересні 2017 року сталася пожежа, в якій загинули троє дітей. Причиною пожежі стали порушення під час реконструкції. Прокуратура наполягала, що директор табору має залишатися під вартою, щоб попередити його вплив на постраждалих, свідків та інших підозрюваних, а також переховування від слідства й суду. 

Суддя також закрив резонансну справу за нетверезе керування автомобілем проти голови Одеського окружного адміністративного суду Олега Глуханчука. Зробив він це «у зв’язку з відсутністю події адміністративного правопорушення». 

Крім цього, за інформацією проєкту Prosud, 2009 року суддя поставив на вході до будинку на вул. Олімпійській у Донецьку бюсти Сталіна та Леніна, зазначивши при цьому назву вулиці на своєму будинку як «Тупик Коммунизма». 

Нагадаємо, що судам в Україні, як показує соціологія, не довіряють майже 80% громадян. Багато українців не довіряють Верховному Суду (69%), однак більшою довірою не користуються й місцеві суди (67,5%). 

У нещодавньому звіті щодо оцінювання стану Угоди про асоціацію з ЄС Європарламент назвав судову владу однією з найменш надійних установ в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter