Активіст Ратушний, який переховується через погрози, розчарований розмовою із Зеленським

Дата: 06 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Засновник руху “Захистимо Протасів Яр” Роман Ратушний, який два місяці переховується через погрози від забудовників, урешті поговорив із президентом Володимиром Зеленським. Проте підтримки з боку глави держави він не відчув.

Про це він написав на своїй сторінці у фейсбуку.

Сходив на зустріч з Володимир Зеленський.По Протасовому яру президент в курсі і без мене. Відчуття що держава за мене…

Gepostet von Roman Ratushnyy am Donnerstag, 5. Dezember 2019

Коротка розмова відбулася в межах зустрічі Зеленського з активістами Євромайдану, зокрема студентами, яких силою розігнали 30 листопада 2013 року. На офіційному сайті президента України вказується, що серед тем, піднятих на зустрічі, окремо акцентували увагу “на питанні захисту активістів і тих, хто відстоює права людей, громад, виступає на захист екології”. Також прозвучала пропозиція розширити дію Закону “Про внесення змін до Закону України “Про запобігання корупції” щодо викривачів корупції” на захист активістів.

Водночас активіст Роман Ратушний, якому неодноразово погрожували за громадську діяльність, доволі скептично відреагував на бажання президента захищати активістів.

“По Протасовому Яру президент в курсі і без мене. Відчуття, що держава за мене впрягатиметься в протистоянні з дніпровським уркаганом Корбаном у мене не з’явилось”, – написав Ратушний, згадуючи одного з бенефіціарів забудови в зеленій зоні Києва дніпровського бізнесмена Геннадія Корбана. За фактом погроз із боку Корбана поліція навіть відкрила кримінальне провадження.

Також Ратушний нагадав Зеленському і про погрози з боку тепер уже заступника голови Офісу президента Андрія Смирнова, який до свого призначення як юрист представляв інтереси забудовників. Проте президент спокійно відреагував: мовляв, ці погрози були ще до його призначення в офіс.

“Він погрожував? Ну він погрожував до призначення ж”. – “Так, але, судячи з плівок з кабінету Труби, Смирнов уже після призначення курує інтереси Корбана”. – “Ну погрожував же він до призначення”, – цитує діалог із Зеленським Ратушний.

Як відомо, у листопаді Ратушний оприлюднив аудіо розмови з Андрієм Смирновим, яка відбулася в серпні цього року. Там чоловік каже, що не хоче довести ситуацію до стрілянини і що когось можуть “вивезти”. Це сталося після того, як Шостий апеляційний адмінсуд Києва задовольнив скаргу і поновив дію припису Держархбудінспекції про заборону будівельних робіт у Протасовому Яру для ТОВ “Дайтона груп”.

Водночас раніше, наприкінці серпня, Геннадій Корбан публічно в коментарях у фейсбуці погрожував Ратушному. За цим фактом поліція відкрила кримінальне провадження.

15 вересня на координатора громади Протасового Яру Юлію Кононенко напали біля місця, де планується забудова. Особи, які вдарили жінку, сіли потім в авто з дніпровськими номерами.

Наприкінці вересня Ратушний отримав з різних джерел інформацію, що його можуть викрасти і вбити. Також було зафіксовано стеження за його будинком. З цього часу він вимушено переховується.

20 жовтня захисники Протасового Яру провели акцію під Офісом президента, передавши Зеленському лист із нагадуванням його ж обіцянки розібратися в ситуації із забудовою зеленої зони та погрозами активістам. Проте до цього часу реакції немає

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter