За розбите скло в Офісі Зеленського затримали Влада Сорда: що відомо про нього?

Дата: 22 Березня 2021
A+ A- Підписатися

У розбитті дверей на вході до Офісу президента під час суботньої акції протесту правоохоронці підозрюють ветерана Влада Сорда. Чоловіку загрожує від трьох до семи років в’язниці, однак захисники кажуть, що його затримали з порушеннями, та пов’язують його поведінку з посттравматичним синдромом. 

Про це повідомили на сторінці видавництва “Дім химер”.

У суботу, 20 березня, прихильники одеського активіста Сергія Стерненка зібралися біля Офісу президента з вимогою відпустити його на волю. Під час акції мітингувальники залили стіни й бруківку фарбою та намагалися підпалити будівлю. Також розбили скло у дверях на вході до Офісу президента. Згодом у МВС відзвітували, що кваліфікували цю подію як хуліганство та затримали підозрюваного. 

Затриманим виявився 26-річний Влад Сорд. Вінничанин до 2014 року жив у Криму, але після анексії поїхав на Донбас, де воював у складі “Правого сектору”, “Азову” та 93-ї механізованої бригади ЗСУ, зокрема, у Пісках та Іловайську.

Сорд отримав травму спини, а в інтерв’ю журналістам розповідав про пережите на Донбасі, наприклад про втрату побратима, 18-річного Сергія Табала. Він загинув від влучання артилерійського снаряда в листопаді 2014 року під час захисту диспетчерської вежі в аеропорту Донецька.

“Треба було приїжджати в Піски за його останками, а те, що від нього залишилося, могло б поміститись у ящик від гранат – кусок голови і рука. Він був наймолодший “кіборг”, 18 років, родом із Сум. Ми з ним познайомилися ще на Майдані й постійно були на зв’язку. І ось треба забирати його останки й везти до мами”,пригадував він. 

Влад Сорд. Фото: Укрінформ

Згодом Сорд разом з іншими побратимами сформував окремий загін імені Сєвера, на честь загиблого товариша. 

Окрім військової справи чоловік також є автором поетичних книг та співзасновником і художнім редактором видавництва “Дім химер”. Друзі Сорда кажуть, що його дії під час акції під Офісом президента були спровоковані посттравматичним синдромом, який отримав чоловік на війні. 

“Сорд не пам’ятає частини подій, не одразу згадав прізвище. Висока ймовірність, що дії викликані ПТСР через вибухи петард”, – припускають вони. 

Розповіли вони й про те, що затримали чоловіка нібито з порушеннями, коли він повертався з акції. За їхніми словами, кілька людей у балаклавах без розпізнавальних знаків підбігли ззаду, скрутили й поклали його в машину поліції. Водночас у поліції наголошують, що затримали Сорда на основі 208-ї статті Кримінально-процесуального кодексу. Вона дозволяє затримувати без ухвали суду на місці злочину чи безпосередньо після його скоєння, якщо підозрюваний може втекти.

Після акції заступник очільника МВС Антон Геращенко виклав відео, на якому чоловік у кепці розбиває скло на вході до Офісу президента, а потім його зупиняє активіст. У дописі Геращенко також розповів про те, що після затримання Сорда до відділку поліції його звільнення прийшла вимагати “юрба громадян”.

“Для чого випустити? Щоб звести з ним рахунки як з особою, яка своїми провокативними діями спотворила “мирний” характер протесту? Чи для того, щоб він уник відповідальності за свої умисні хуліганські дії? Особисто я вважаю, що правильна відповідь – друга”,написав він у фейсбуку. 

Наразі Сорду інкримінують хуліганство “із застосуванням холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень”. 

Фотографія обкладинки: фейсбук-сторінка Влада Сорда 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter