Із серпня минулого року в Білорусі порушили майже 5 тисяч справ проти незгодних з режимом Лукашенка

Дата: 30 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Від серпня минулого року, коли в Білорусі спалахнули масові акції протесту, Слідчий комітет республіки порушив 4 691 кримінальну справу, пов’язану з протестами. 

Про це повідомили у відомстві. 

Посередині голова Слідчого комітету Дмитро Гора. Фото: Слідчий комітет Білорусі

За неповний рік зусилля Слідчого комітету сконцентрували на виявленні, припиненні й дослідженні обставин кримінальних проявів, пов’язаних з незаконними масовими заходами, заворушеннями, протестними акціями, зазіханням на державний суверенітет і громадську безпеку, умисним знищенням і пошкодженням майна, насильством і погрозами щодо посадових осіб та членів їхніх сімей

4691 кримінальну справу порушили за 4196 фактами таких виявів.

“Серед зареєстрованих найбільшу питому вагу становлять злочини, передбачені ст. 341 (“Осквернення споруд і псування майна”) і ст. 369 (“Образа представника влади”) Кримінального кодексу Республіки Білорусь”, – розповіли в Слідчому комітеті. 

За неповний рік у практичну діяльність Слідчого комітету, як наголосили у відомстві, впровадили автоматизовану інформаційну систему “Слід”, яка призначена для накопичення і зберігання “найважливішої інформації, наявної в матеріалах кримінальних справ”. Роблять це для подальшого вивчення даних і аналізу, зокрема за допомогою встановлення взаємозв’язків окремих епізодів злочинів між собою.

Наприкінці минулого року білоруське МВС уже повідомляло, що створило базу з даними протестувальників, куди вносили стать, вік та навіть хобі людей, затриманих на протестах. 

Нагадаємо, після чергових виборів президента в Білорусі 9 серпня 2020 року почалася хвиля громадських протестів. Влада, яка одразу почала називати їх “заворушеннями”, використовувала для боротьби з громадянами гумові кулі, сльозогінний газ та водомети. Однак тиск не припинився й після спаду хвилі протестів. Покарання білоруси отримали, наприклад, за штори в кольорі біло-червоно-білого прапора, катання на лижах або коментар про силовиків у мережі. 

За даними правозахисників, від репресій у країні постраждали близько 30 тисяч людей. Щонайменше шестеро учасників протестних акцій, за даними ООН, зникли безвісти.

ZMINA входить до Міжнародного комітету з розслідування тортур у Білорусі. Комітет випустив уже три доповіді про масові тортури, які трапились у перші дні протестів, і про умови утримання та поводження з тисячами затриманих.
 
Фотографія обкладинки: Наталія Федосенко / ТАСС
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter