З кінця лютого минулого року російські окупанти скоїли 514 злочинів проти журналістів та медіа в Україні

Дата: 25 Травня 2023
A+ A- Підписатися
З 24 лютого 2022 року російські окупанти скоїли в Україні 514 злочинів проти журналістів та медіа. Лише впродовж квітня й травня поточного року на фронті загинули семеро українських медійників.
 
Такі дані наводить моніторинг Інституту масової інформації (ІМІ).
 
Джерело: imi.org.ua

Впродовж травня 2023 року ІМІ зафіксував п’ять порушень свободи слова, які вчинила Росія. Зокрема, це вбивства та поранення журналістів, кібератаки і трансляція російської пропаганди.

Крім того, у квітні й травні цього року на фронті під час виконання професійної журналістської діяльності загинули двоє медійників, ще п’ятеро – захищаючи Україну від російських військ у лавах ЗСУ. Серед них:
 
  • Дмитро Сірик – ведучий програм філії “Суспільне. Донбас”, військовослужбовець, загинув 20 квітня на Донеччині. На каналі вів авторську програму “Перемотка”, де розповідав музичні новини. 
  • Богдан Бітік – український продюсер італійської газети La Repubblica, загинув унаслідок російської атаки в Херсоні 26 квітня. 
  • Олександр Бондаренко – військовослужбовець, журналіст і комунікаційник, загинув 27 квітня на фронті в боях з російськими окупантами.
  • Володимир Мукан – військовослужбовець, до повномасштабної війни працював журналістом і редактором у “Газеті по-українськи”, журналі “Країна” і на сайті Gazeta.ua. Загинув 29 квітня 2023 року в Бахмуті під час виконання бойового завдання.
  • Арман Солдін – відеожурналіст французької інформаційної агенції AFP, загинув 9 травня на Сході України внаслідок російського обстрілу.
  • Денис Кривий – фотограф-натураліст, військовослужбовець, загинув під Бахмутом, намагаючись урятувати поранених побратимів. 
  • Іван Кузьмінський – військовослужбовець, режисер дитячого телеканалу “Малятко TV”, загинув на Луганщині 17 травня поблизу населеного пункту Діброва в бою з російськими окупантами.

За даними ІМІ, загалом в Україні станом на 24 травня загинули 59 медійників, 10 із них – під час виконання професійної журналістської діяльності. 

“Кореспондент італійської газети La Repubblica Коррадо Дзуніно отримав поранення в Херсоні внаслідок російської атаки. У момент атаки він був разом з фіксером Богданом Бітіком, який загинув. Правоохоронці розпочали досудове розслідування за фактом поранення журналіста Коррадо Дзуніно. Кримінальне провадження розпочато за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України)”, – зазначили в ІМІ.

Крім того, сайт 24 каналу зазнав хакерської атаки з боку росіян, про що заявила редакція мовника. Окупанти почали оперативно публікувати на сайті фейкові новини з погрозами та образами на адресу президента Володимира Зеленського та надсилати читачам відповідні пуш-повідомлення. Атака відбулася напередодні публікації розслідування сайту про високопоставленого офіцера ГРУ Росії, зазначив 24 канал. Мовнику вдалося відбити атаку та оперативно визначити вразливості, через які вдалося атакувати сайт.

ІМІ також повідомили, що у Харківській області російські окупанти намагалися на частоті 90,2 FM вести фейкове радіомовлення під назвою “Слобожанське FM”. Пресслужба Харківської обласної військової адміністрації зазначила, що це вже не перша спроба ворога маскуватися під українське мовлення і дезінформувати населення Харківщини.

Нагадаємо, впродовж квітня 2023 року експерти ІМІ зафіксували чотири порушення свободи слова з боку росіян.

А в березні нинішнього року в Україні зафіксували 20 злочинів проти свободи слова, шість із них скоїла Росія проти українських медіа і журналістів.

Фото обкладинки: з відкритих джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter