У Херсоні знімальна група La Repubblica потрапила під обстріл росіян: італійський журналіст поранений, український фіксер загинув

Дата: 27 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Біля Херсона в районі Антонівського мосту внаслідок атаки росіян отримав поранення журналіст італійської газети La Repubblica Коррадо Дзуніно, продюсер, українець Богдан Бітік загинув.

Про це 26 квітня повідомили на сайті видання.

Україна: Коррадо Зуніно, кореспондент Repubblica, поранений у Херсоні. Вбив його соратник Богдан Бітик Джерело: repubblica.it

За даними джерел Інститут масової інформації (ІМІ) в Збройних силах України, Бітік перебував у складі знімальної групи з Дзуніно. 

У редакції La Repubblica уточнили, що італійському медійнику надали допомогу та госпіталізували до Херсонської лікарні. Згодом міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні написав у твіттері, що Дзуніно почувається добре, за його станом стежить посольство Італії в Києві.

Як уточнило італійське видання, знімальна група потрапила в засідку російських снайперів біля мосту. Обидва були марковані як “преса”. За словами Коррадо, він був у бронежилеті.

“Ми пройшли три блокпости, Богдан спілкувався з українськими військовими, вони нас пропустили без проблем. Це не була зона бойових дій. Потім у нас влучили, я почув шипіння і побачив Богдана на землі, він не рухався. Я виповз із лінії вогню. Я біг, поки не зустрів цивільну машину. Я був весь у крові, мене відвезли до херсонської лікарні. У мене чотири поранення, але мені надали чудову допомогу. Я кілька разів намагався додзвонитися. Богдан не відповідав. Він був моїм великим другом”, — розповів Дзуніно.

У Богдана Бітіка залишилися дружина і син. 

“Ми розцінюємо цю ситуацію як воєнний злочин росіян проти журналістів”, – сказала виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк.

Правоохоронці розпочали досудове розслідування злочину. Кримінальне провадження розпочато за фактом порушення законів та звичаїв війни — частина 2 статті 438 Кримінального Кодексу України. 

За даними ІМІ, Бітік став 54-м медійником, що загинув унаслідок російської агресії, та дев’ятим, що загинув під час виконання журналістської діяльності.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що біля міста Оріхів Запорізької області під ракетний обстріл росіян потрапили журналісти телерадіокомпанії CNN. Ворожа ракета впала між автомобілями, в яких їхала знімальна група.


Коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter