На фронті загинув журналіст і комунікаційник Олександр Бондаренко

Дата: 28 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

На фронті загинув відомий журналіст і комунікаційник Олександр Бондаренко; за словами друзів, це сталося минулого тижня під Кремінною на Луганщині. 

Про це повідомили на сайті “Бабель”, а також підтвердила прессекретарка голови Офісу президента Дарія Зарівна.

Джерело: фейсбук-сторінка журналіста

Обставини загибелі Олександра не уточнюються. Відомо, що він перебував на фронті з першого дня повномасштабного вторгнення Росії. Його останній допис у фейсбуку датований 11 вересня 2022 року: “Десь у лісах під Харковом. Висуваємося далі”.

Журналісти “Бабеля” опублікували коротку біографію медійника.

Олександр Бондаренко — випускник Луганського національного університету за фахом “українська філологія”. Працював на Луганському кабельному телебаченні, згодом переїхав до Києва. У 2003—2004 роках працював на “Громадському радіо”, яке вважалося одним з перших незалежних і обʼєктивних майданчиків України. У 2005-му, коли його закрили, влаштувався на “Перший національний”. 

У 2006 році разом із колегою Максимом Драбком вів політичну програму “Точка зору”, де ведучі та політики обговорювали головні теми дня. 2007-го її ведучим став Юрій Громницький, а Бондаренка і Драбка керівництво каналу повернуло в новини. На думку керівництва ЗМІ, без “високопрофесійних матеріалів Максима і Сашка” новини багато втратили.

Після “Першого національного” Олександр влаштувався в Українську службу BBC. Протягом 2007–2011 років робив політичні новини, писав замітки, брав інтервʼю.

У 2011-му кілька місяців пробував себе в ролі ведучого і редактора на каналі ділових новин UBR.

У вересні 2011 року влаштувався на телеканал “Україна” журналістом департаменту інформаційного мовлення. Робив новини для програм “Події” і “Події тижня”.

Після приходу на канал нового керівництва 2014 року звільнився.

З січня по травень 2015-го працював головредом програми розслідувань “Інсайдер” на ICTV, виконавчою продюсеркою її була відома журналістка Оксана Соколова.

Влітку 2015 року політтехнолог Василь Самохвалов і комунікаційник Максим Саваневський запропонували Бондаренку перейти в їхню компанію PlusOne. 

У 2017 році журналіст пройшов курс у Kyiv Academy of Media Arts, вивчав маркетингову стратегію.

У лютому 2018 року як куратор спецпроєктів у PlusOne Бондаренко озвучив прогнози агентства на наступний рік. Один з них — щодо президентських виборів 2019 року. Головними претендентами він назвав Петра Порошенка і Юлію Тимошенко. Про Володимира Зеленського згадав побіжно. За його припущенням, шансів у нього було мало, але українські виборці “можуть піднести сюрприз”.

У серпні 2018 року PlusOne створила агентство стратегічних комунікацій та управління репутацією RMA (Reputation Management Agency), Бондаренко став керівником спецпроєктів.

Того ж року він і група авторів випустили колективну монографію “Стратегічні комунікації в умовах гібридної війни: погляд від волонтера до дослідника”. Серед співавторів була Національна академія СБУ і координатор групи інформаційного опору Дмитро Тимчук.

На початку 2020 року Бондаренко випустив блог “Три правила антикризових комунікацій для президента Зеленського”. У ньому він розповів про головні комунікаційні помилки президента після авіакатастрофи українського літака в Ірані. І дав Зеленському три прості поради: бути чесним, швидко реагувати й готувати команду до форс-мажорів.

У 2020 році навчався маркетингу та управлінню проєктами в Genesis ІТ School.

На місцевих виборах 2020 року Бондаренко і команда супроводжували партію “Голос” у Львові. Та посіла високе для себе третє місце з майже 9% голосів.

У квітні 2021 року Олександр Бондаренко вважався одним із найімовірніших кандидатів на посаду прессекретаря президента після звільнення Юлії Мендель.

На звістку про загибель журналіста відреагували його друзі та колеги.

“Саша загинув у бою. Пішов добровольцем у перший день. Людина сталевої сили волі. Людина правильних мотивацій. Людина з найкращим у компанії плейлистом. Наш великий розум. Наш гумор. Наш чарівний голос. Царство Небесне”, — написав Василь Самохвалов.

Друг журналіста Максим Саваневський залишив такий спогад у соцмережі: “Дуже світла і щира людина. З посмішкою, яка робила будь-яку зустріч прекрасною. З безкомпромісністю, яка підкупляла. Його музика робила наші корпоративи незабутніми. А витончене почуття гумору — веселими. Сашка любили. Бонд з першого дня пішов добровольцем на фронт. Луганщина нам подарувала неймовірну людину. А війна забрала. Дякую тобі за все”.

Журналістка Ірина Ромалійська написала про Олександра: “…ти був мудріший за нас. Ми були малі (не за віком), а ти був дорослий, розсудливий. І ще я так захоплювалася твоїми включеннями!.. А ще ти був тією людиною, якою я надихалася в переході на українську (вже зараз! Тоді не розуміла). Ми це навіть встигли трошечки обговорити з тобою кілька місяців тому. Твій приклад мене надихав”.

За даними Інституту масової інформації, Олександр Бондаренко став 55 медійником, якого вбила Росія з початку повномасштабного вторгнення.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що на фронті 20 квітня загинув радіоведучий “Суспільного”, стрілець-снайпер механізованого батальйону Дмитро Сірик

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter